ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Arriva överklagar stoppad biljettkoll

Anders Göransson · 4 Jul 2013
Uppdaterad 4 Jul 2013

Förbudet mot att använda tunga kortläsare, HCP, på lokalbanorna kostar en halv miljon kronor i veckan i uteblivna biljettintäkter. Orimligt, tycker trafikföretaget Arriva, som nu överklagar beslutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

I början av juni beslutade Arbetsmiljöverket att stoppa användningen av biljettviseringsmaskinen HCP på Roslagsbanan, Tvärbanan, Nockebybanan, Saltsjöbanan och Lidingöbanan. Det skedde sedan en inspektion visat att ett stort antal biljettkonduktörer fått ont i nacke, axlar, rygg och höfter vid användningen av dem.

För närvarande används istället en äldre och mindre typ av viseringsmaskin, det så kallade "blåbäret". Med den maskinen går det bara att se att accesskortet är giltigt, men det dras ingenting från reskassan.

Konsekvensen av förbudet är, enligt SL, förlorade intäkter i storleksordningen 500 000 kronor per vecka. I sitt överklagande skriver Arriva att "åtgärden varken är nödvändig eller står i proportion till vad som är syftet med den".

Enligt Arriva kan man nöja sig med använda HCP för en av tio resenärer i väntan på att ny utrustning kan tas i bruk i september.

Överklagandet har nu hamnat hos Förvaltningsrätten för avgörande. Företagets begäran om inhibation av Arbetsmiljöverkets beslut har avslagits, vilket betyder att förbudet tills vidare fortsätter att gälla.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro