ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årsdagen för Fadimes död: Tre uppmärksammade hedersmord

Alexandra Andersson · 21 Jan 2019
Uppdaterad 21 Jan 2019
Manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm 2012.

Manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm 2012. Foto: TT.


Under måndagen är det 17 år sedan det uppmärksammade mordet på Fadime Sahindal. Under den dagen brukar problematik kring hedersvåld och hedersförtryck lyftas extra. Metro listar tre andra fall där unga fallit offer för dödligt hedersvåld under 00-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mordet på Abbas Rezai

Abbas Rezai. Foto: TT.
Abbas Rezai. Foto: TT.Foto: TT

Under sommaren 2005 lärde Abbas Rezai, 20, känna en 16-årig flicka och de blev förälskade. Samma sommar fick flickan reda på att hon skulle giftas bort till en kusin, och hon rymde till Abbas som bodde i Skellefteå.

Den 18 november valde paret att återvända till flickans familj i Småland efter en inbjudan med löften om att de skulle få gifta sig. I stället mördades Abbas under tortyrliknande former.

Hela familjen greps, men till slut var det bara den då 17 år gamla sonen i familjen, flickans bror, som dömdes till fyra års sluten ungdomsvård.

Efter att han hade avtjänat sitt straff ändrade sonen sin historia och pekade ut sina föräldrar som ansvariga för mordet.

2011 dömdes de till tio års fängelse och livstids utvisning, för mordet på Abbas Rezai. Samtidigt dömdes sonen för medhjälp till ett år och fyra månaders sluten ungdomsvård, utan utvisning.

Den 16-årige brodern till Maria Barin Aydin och hans advokat i rättssalen. Brodern dömdes till fyra års sluten ungdomsvård i hovrätten. Foto: TT.
Den 16-årige brodern till Maria Barin Aydin och hans advokat i rättssalen. Brodern dömdes till fyra års sluten ungdomsvård i hovrätten. Foto: TT.

Mordet på Maria Barin Aydin

Den 23 april 2012 hittades 19-åriga Maria Barin Aydin mördad i sin lägenhet i Landskorna med över 100 knivhugg. Maria hade tidigare blivit bortgift med en man som hennes familj hade valt ut till henne i Irak, men rymt därifrån.

Hennes då 16-åriga bror greps för mordet. Under rättegångens framkom det att Maria hade känt sig hotad av sin familj. Enligt domstolen var motivet till gärningen att återupprätta familjens heder.

Brodern dömdes först till åtta års fängelse, men efter en överklagan till hovrätten togs beslutet, med hänsyn till mördarens ålder, att straffet skulle sänkas till fyra års sluten ungdomsvård.

Den döde mannen hittades vid en skogsväg utanför Maj söder om Sundsvall. Foto: TT.
Den döde mannen hittades vid en skogsväg utanför Maj söder om Sundsvall. Foto: TT.

23-åring kidnappades och mördades efter kyssbild

På kvällen 4 april 2016 stannade två bilar vid Slottstorget i centrala Gävle, och några personer med huvor slet in en man som skrek för sitt liv i en bil. Under resan mot Sundsvall misshandlades och ströps mannen till döds.

Enligt tingsrätten gick motivet till mordet att finna i en eller flera bilder i sociala medier. Den 23-årige mannen hade haft en relation med en kvinna som var gift. Kvinnan skiljde sig från sin man, men gjorde senare även slut med pojkvännen. Under en hemlig kärlekssemester när kvinnan fortfarande var gift hade hon och 23-åringen tagit bilder samtidigt som de kysstes.

Flera av de dömda hade själva nämnt heder i förhör. En av männen hade sagt att om en kvinna är otrogen måste både mannen hon är otrogen med och kvinnan själv dö. Totalt dömdes sex personer för inblandning i mordet – bland annat exflickvännen och hennes exman. Totalt fem personer dömdes till livstids fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro