ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Årstafältet ska bli ny grön stadsdel

Katarina Arnstad Elmblad · 18 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Förslaget ”Årsta urban natures”.  

Förslaget ”Årsta urban natures”.  


klar

Artikellänk är kopierad

Årstafältet ska bli mer tillgängligt både för boende och för besökare. Det är stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendals (M) ambition.Nu ska en jury vaska fram en eller flera vinnare bland de sex förslag till hur Årstafältet ska piffas upp som kommit in.– Årstafältet är en fantastiskt spännande plats i Stockholm, sa borgarrådet då tävlingsbidragen visades upp i går.

Sammanlagt har 57 bidrag kommit in.– Juryn ska nu noga gå igenom förslagen, säger juryns ordförande, stadsarkitekten Per Kallstenius som menar att fältet i dag är både vindpinat och öde.– Parken ska mer hänga ihop med staden, säger han.

Staden vill ta tillvara fältets fornminnen och kolonibebyggelse.

Ett krav när tävlingsbidragen utformats är att en stor del av Årstafältet måste förbli ett grönområde.

De olika tävlingsbidragen innehåller förslag på allt mellan 2 000 och 8 000 lägenheter.– Detta ska bli en ny stadsdel, inte ett bostadsområde, säger Kristina Alvendal.

Målsättningen är att området ska ha en blandning av bostäder och  verksamheter som till sin funktion liknar Stockholms innerstad med butiker, kaféer, kultur och mötes­platser.

Juryns arbete avslutas i slutet av januari 2009. Tidigast 2010 kan bygget av Årstafältet starta.

Förslaget ”Årsta händer”.
Förslaget ”Årsta händer”.
Foto: Rosenbergs arkitekter

... och på Kungsholmen byggs höghus

PROJEKT. 24 våningar, 76 meter högt med 82 lägenheter. Nästa sommar går byggstarten för Familjebostäders högsta hyreshus hittills som kommer att ändra silhuetten för Kungsholmens nordvästra del.– Detta projekt är det största och högsta som bolaget någonsin har gjort. Det blir fantastiskt roligt och stimulerande att bygga detta landmärke. Det innebär dessutom ett ordentligt tillskott på hyresrätter i Stockholms innerstad, säger Bosse Sundling, vd för Familjebostäder i Stockholm.

Lägenhetsstorlekarna är från ett rum och kök på 40 kvadratmeter till fem rum och kök på 135 kvadratmeter.

Första inflyttningen till de nya bostäderna beräknas ske sommaren 2011.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro