ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Artificiell intelligens ska hjälpa med beslut om ambulans

Valerie Kaspersen · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Uppsala ska se över AI.

Uppsala ska se över AI. Foto: TT


Uppsala ska undersöka ifall tänkande datorer kan hjälpa sjukvårdens larmcentral att avgöra om en ambulans ska skickas eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Artificiell intelligens testas i flera olika organisationer runt om i världen. Nu ska Uppsala se över ifall det går att applicera på sjukvården, rapporterar SR.

– Det här beslutet som kommer från den artificiella intelligensen ska ju stödja sköterskan att få ett mer säkert beslut så att marginalen inte blir för liten, säger Hans Blomberg, medicinskt ansvarig läkare vid larmcentralen, till SR.

När någon ringer till larmcentralen skriver en sjuksköterska upp vad som har hänt, personens tillstånd, eventuella sjukdomar och sjukdomshistoria i en dator som jämför situationen med liknande incidenter. Med hjälp av den artificiella intelligensen ska sjukvårdspersonalen vid larmcentralen kunna göra mer exakta bedömningar. Men sjuksköterskan kommer fortfarande ha det yttersta ansvaret.

– Det handlar ju om att få patienten till rätt vårdnivå så fort som möjligt. Dels för patientens egen skull så att man får vård så fort det går och dels för att vi utnyttjar våra resurser så effektivt som möjligt, säger Hans Blomberg till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro