ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Artist dödshotad efter musikvideo som visar homosexuell nazist

Emma Björkman · 15 Sep 2014
Uppdaterad 15 Sep 2014
Jon Lyster och hotbreven som skickats hem till hans bostad i Göteborg. 

Jon Lyster och hotbreven som skickats hem till hans bostad i Göteborg.  Foto: Pressbild/ Facebook.com/vindstyrka12


Du ska inte tro att du kan komma undan med att måla ut oss som äckliga bögjävlar” och ”Såna som dig ska tystas för gott”. Det är utdrag från hotbrev som Jon Lyster i Vindstyrka 12 fått hemskickade efter att ha gjort en musikvideo där en nazistisk man kysser en annan man.– Det knyter sig i magen, säger Jon Lyster.

klar

Artikellänk är kopierad

En rakad man med ett stort hakkors tatuerat på armen kysser en annan man i musikvideon till Vindstyrka 12:s låt ”För de du vet att du älskar”. Under förra veckan mottog sångaren Jon Lyster två dödshot med koppling till videons innehåll till sin hemadress i Göteborg. Avsändaren skriver bland annat vad som kommer att hända  när "vi SvP och SD får makten" och "Sluta frivilligt eller vi kommer tysta dig för gott!".  – Det första brevet fick jag i tisdags och det var min sambo som öppnade det. Det är absolut inte kul att få hem hot på hallgolvet, i sin trygghetszon. Jag blev illa berörd. Det andra brevet fick jag i fredags. Det är svårt att veta om det är samma avsändare, säger Jon Lyster. Han har polisanmält båda hotbreven men fått besked att utredningarna har lagts ned. – Förundersökningar kommer inte att inledas eftersom det inte finns några uppslag som vi kan gå på. Det gör det svårt att driva frågan vidare, säger Torbjörn Edvinsson, jourkommissarie vid Göteborgspolisens krimjour. Det andra brevet riktar hot mot Vindstyrka 12:s nästa spelning den 14 november. – De skriver att de ska slå ihjäl mig på min releasefest för ep:n. Det knyter sig i magen eftersom jag inte vet vilka de är. Det känns inte kul att ställa sig på scen och försöka göra en bra spelning, säger Jon Lyster. Men trots hoten har han inga planer på att ställa in. – Nej, det kommer jag aldrig att göra självmant. Det är det de vill, Jag anser att det är fel att skrämma och hota och kommer att fortsätta stå upp för det jag tror på, säger han. Om hotbilden mot honom trappas upp kommer han att ta kontakt med polisen inför spelningen. – Men jag hoppas att det inte kommer behövas. Polisen ser allvarligt på hoten som riktats mot Jon Lyster. – Det är en form av rasbrott som vi ska se allvarligt på. Hot är vanligt förekommande i olika sammanhang men om det inkommer hotelser i anslutning till spelningen ska polisen ha vetskap om det. Då får han kontakta polisen och sedan får polismyndigheten fatta beslut om man ska ha bevakning i anslutning till spelningen, säger Torbjörn Edvinsson, jourkommissarie vid Göteborgspolisens krimjour. Jon Lyster säger att syftet med musikvideon var att starta en debatt. Han skulle gärna träffa avsändaren eller avsändarna bakom hotbreven och föra en diskussion. – Har man åsikter ska man kunna stå upp för dem och inte gömma sig bakom anonymitet. De är välkomna att ta en kaffe med mig så kan vi prata om det. De behöver inte vara rädda för mig, jag är inte rädd för dem, säger Jon Lyster. – Man kommer mycket längre i livet med ett öppet sinne. Men att försöka skrämma människor till tystnad, det är så jäkla fel.

Skärmdump från musikvdeon till Vindstyrka 12:s låt "För de du vet att du älskar".
Skärmdump från musikvdeon till Vindstyrka 12:s låt "För de du vet att du älskar".Foto: Vimeo

Se musikvideon som gjort att Jon Lyster dödshotas

Vindstyrka12- För de du vet att du älskar from Vindstyrka12 on Vimeo.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro