ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åsa Romson kallar 9/11 för "olyckor"

Anna Åslund · 19 Apr 2016
Uppdaterad 19 Apr 2016
Åsa Romson (MP) möter stark kritik efter morgonens uttalande och menar nu att kritiken tar fokus från det hon egentligen ville få fram. 

Åsa Romson (MP) möter stark kritik efter morgonens uttalande och menar nu att kritiken tar fokus från det hon egentligen ville få fram. 


Åsa Romson (MP) medverkade på tisdagen i Gomorron i SVT1 för att diskutera Mehmet Kaplans avgång. Under intervjun kallar hon terrorattackerna mot World Trade Center för "elfte september-olyckorna".

klar

Artikellänk är kopierad

Det var under tisdagsmorgonen som Åsa Romson, Sveriges vice statsminister och språkrör för Miljöpartiet, gästade programmet Gomorron i SVT1 för att prata om beskedet om Mehmet Kaplans (MP) avgång efter den gångna veckans avslöjanden. Under den direktsända intervjun kommenterar Romson sammanhangen som Kaplan kopplats ihop med. 

– Han har ju varit ordförande i Unga Muslimer i svåra situationer som kring 11 september-olyckorna och liknande, sa Åsa Romson i Gomorron. 

LÄS MER: Romson och Fridolin: Vi har aldrig tvivlat på Mehmet

Efter uttalandet mötte Romson skarp kritik på sociala medier om att hon benämnde terrorattackerna mot World trade center i New York den 11 september 2001 som "olyckor". Romson menar nu att hon försökte resonera kring hur situationen för muslimer förändrades i det svenska samhället efter attackerna. 

– Vi fick en väldigt hård debatt kring integrationen och hur samhället växte med olika religioner sida vid sida samt den diskriminering som också kom och mycket hatkänslor mellan grupper och inte minst mot muslimska föreningar, säger Åsa Romson i Aftonbladet morgon.

Vidare fortsätter hon: 

– Självklart är attackerna mot New York 11 september 2001 en av de största attackerna, terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid. Jag har ingen annan åsikt om det, säger hon i Aftonbladet morgon.

►LÄS MER: Efter dåden i Paris: kritik mot Åsa Romsons tweet

Nu menar Romson att kritiken tar fokus från vad intervjun faktiskt handlade om och vad hon ville få fram. 

– Om människor nu vill tolka ett resonemang där jag pratade om hur man från muslimska organisationer i samhället var utsatt i den diskussion som kom efter 11 september-attackerna tar det återigen bort bilden från den riktiga och viktiga diskussionen. Jag kan svara alla dagar i veckan på frågor om hur stort brott mot demokratin och mänskligheten det var att attackera Twin tower på det sättet, säger Åsa Romson till Aftonbladet morgon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro