ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ASAP Rocky blir inlåst en vecka till – därför har Sverige så långa häktningstider

Anton Gustafsson · 19 Jul 2019
Uppdaterad 19 Jul 2019

ASAP Rocky begärs omhäktad av åklagaren. Foto: TT


Sverige har tidigare fått hård internationell kritik för att man har för långa häktningstider, de har bland annat kallats tortyrliknande av FN. Rättsexperten Sven-Erik Alhem håller med om kritiken men tror också att det går att få ner häktningstiderna med relativt enkla medel.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Artisten ASAP Rocky omhäktas.

Var: Stockholms tingsrätt.

När: Beslutet om omhäkta ASAP Rocky kom togs av Stockholms tingsrätt.

Vem: Kammaråklagare Daniel Suneson lämnade in begäran om omhäktning.

Hur: Det betyder att artisten kommer att sitta frihetsberövad i ytterligare en vecka.

Varför: ”Vi har arbetat intensivt med utredningen och behöver nu på oss till på torsdag i nästa vecka för att förundersökningen ska kunna färdigställas. Så länge förundersökningen pågår kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer”, säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

LÄS MER
Anklagelserna mot världsstjärnan ASAP Rocky – detta har hänt

Artisten ASAP Rocky har suttit bakom lås och bom i två veckor, och nu riskerar han alltså att sitta inlåst i ytterligare en vecka i väntan på att utredningen ska bli klar.

Sverige är relativt unikt i världen med att låta misstänkta sitta frihetsberövade så länge under utredningens gång. För det har Sverige vid upprepade tillfällen fått hård kritik från internationellt håll, bland annat har FN:s kommitté mot tortyr kallat metoderna för ”tortyrliknande”.

– Kritiken är berättigad. Alla förstår att det är oerhört påfrestande för psyket att sitta inspärrad under en längre tid med fulla restriktioner. Jag vill inte gå så långt som att kalla det tortyr, men det innebär givetvis att den häktade kan må mycket dåligt, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

”Om bevisningen är säkerställd redan i förundersökningen kan man i alla fall häva restriktionen i ett tidigare skede”, säger rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Om det finns en risk att den misstänkte kan försöka förstöra utredningen genom att röja undan bevis eller liknande kan domstolen besluta om så kallad kollisionsrisk. Det betyder att den misstänkte inte får ha någon kontakt med den yttre världen alls. Sven-Erik Alhem menar att det här medför ytterligare påfrestning för den som sitter inlåst.

– Därför är det viktigt att utredningen blir klar såpass snabbt att man först kan häva restriktionerna och sedan minskar antalet dagar som den misstänkte sitter inspärrad helt ensam på en liten yta, säger han.

LÄS MER
Världsstjärnan ASAP Rocky begärs omhäktad och ställer in Europaturnén – här är 7 andra kändisar som

För den stora anledningen till att häktningstiderna är så långa i Sverige är att brottsutredningarna tar för lång tid. Sven-Erik Alhem menar att det finns en konservativ syn på utredningarna i svenska domstolar.

– Man måste komma över tanken att den bästa bevisinhämtningen sker i domstolen, det är en förlegad tanke enligt mig. Man lägger alldeles för stor vikt vid vad som sägs i domstolen och för lite på vad som har kommit fram under förundersökningen.

Förundersökningen måste dokumenteras bättre

Sven-Erik Alhem menar att om man blev bättre på att ta tillvara på de uppgifter och vittnesmål som kommer fram under förundersökningen så skulle man kunna få ner häktningstiderna.

En annan sak som kan påverka häktningstiden är att den misstänkte gärningsmannen ändrar sin historia från förundersökningen. Sven-Erik Alhem det skulle underlätta med en utvecklad metod för att spela in förhör.

– Man måste hitta ett sätt att dokumentera vad som kommer fram under förundersökningen på ett bättre sätt, så blir det materialet mer rättssäkert. Då blir det svårare att ta tillbaka det man har sagt från början när väl domstolsförhandlingen har börjat, och man kan mycket snabbare häva restriktioner och korta häktningstiderna.

I en sådan här cell har ASAP Rocky suttit i två veckor, nu kan han bli inlåst i minst en vecka till. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han menar även att vittnens historier på ett bättre sätt kan bevaras om man lägger en större vikt vid de uppgifter som kommer in under förundersökningen.

– Om man har ett väl dokumenterat vittnesmål som är inspelat tidigt i processen så finns det där om vittnet av någon anledning inte skulle vilja berätta under rättegången. Det kan till exempel handla om att ett vittne eller ett brottsoffer skräms till tystnad. Är vittnesmålet väldokumenterat från början blir risken mindre att ett vittnesmål försvinner.

”Ingen mening med att kasta skit på polis och åklagare”

Men samtidigt poängterar Sven-Erik Alhem att häktningen i sig inte är en dålig metod.

– Man ska ha respekt och förstå anledningen till att häktningen existerar. Det handlar om att man ska en ha god chans att nå ett gott resultat i de allvarliga brottmålen. Tyvärr blir det väldigt ensidigt och man glömmer bort att de flesta faktiskt häktas på goda grunder.

Vad måste åklagare och polis göra för att utreda brotten snabbare, och på så sätt korta häktningstiderna?

– Det finns inte någon mening med att kasta skit på polisen eller åklagarna alls. Åklagarna kan inte styra över vilka resurser polisen har när de ska utreda brotten. Och nu när polisen får allt fler grova och svårutredda brott på sitt bord måste de även ha resurserna som krävs för att klara av det.

Sven-Erik Alhem menar istället att det är politikerna som bär det största ansvaret för att häktningstiderna drar ut på tiden.

– Ibland låter det som att min kritik är riktad mot åklagare och polis, men så är det inte. Det är inte lätt att sköta en utredning när man inte har resurser och personal så det räcker. Kritiken är riktad mot politikerna som måste skjuta till mer resurser, det är bara de som kan hitta en långsiktig lösning på det här.

LÄS MER
Svensk narkotikadödlighet i topp inom EU – stark kritik från ledande experten
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro