ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ASAP Rockys rädsla – efter hoten och trakasserierna

Jesper Lindqvist · 25 Jul 2019
Uppdaterad 25 Jul 2019
ASAP Rocky åtalas för misshandel.

Foto: Polisen


Trots den tuffa framtoningen menar ASAP Rocky att han var rädd i samband med den misstänkta misshandeln. Under förhör berättar han att det är viktigt att visa ett ”pokeransikte” i samband med hotfulla händelser. ”Jag var mycket rädd i den situationen. Jag visste inte vilka dessa killar var” säger världsartisten till förhörsledaren.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: ASAP Rocky åtalas för misshandel.

Vem: Den amerikanska rapstjärnan ASAP Rocky.

Var: Stockholm.

Hur: ASAP Rocky och två män ur hans entourage anhölls natten till den tredje juli och har suttit häktade i snart tre veckor.

När: Beskedet från åklagaren kom under torsdagsmorgonen.

Varför: ”Jag bedömer att det som skett utgör ett brott, trots att det framförts invändningar om nödvärn och provokation”, säger åklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Den 1 publicerade den amerikanska nöjessajten TMZ en video som visar hur flera personer, däribland rapparen ASAP Rocky, har varit inblandade i ett tumult i Stockholm. Bland annat visar videon hur artisten själv kastar en kille till marken för att sedan rikta flera sparkar mot honom.

Efter att ha uppträtt på festivalen SMASH i Stockholm grips ASAP Rocky av polis, och anhålls sedan misstänkt för grov misshandel – en misstankegrad som sedan sänks till misshandel.

LÄS MER
ASAP Rocky blir inlåst en vecka till – därför har Sverige så långa häktningstider

Under de tre senaste veckorna har världsstjärnan suttit häktad, och under torsdagsförmiddagen meddelade åklagare Daniel Suneson att han nu väcker åtal mot ASAP Rocky.

– Jag har i dag väckt åtal mot de tre misstänkta för misshandel av normalgraden eftersom jag bedömer att det som skett utgör ett brott, trots att det framförts invändningar om nödvärn och provokation, säger han.

Bilder från polisens förundersökning där man kan se ASAP Rocky ta tag om målsäganden.Foto: Polisen

”Mycket rädd i den situationen”

I samband med att åtal väckts blev även förundersökningen offentlig. Där visar det sig bland annat att ASAP Rocky, i förhör, har vittnat om att han ”är bra på att slåss”, och att det var därför han inte träffades av fler slag i samband med bråket. Han nekar dock till brott, eftersom han anser att hans entourage blev hotade och trakasserade av två personer.

Vidare berättar rapstjärnan om känslorna i samband med bråket, och att han var mycket rädd när de blev fysiskt attackerade.

Förhörsledaren: På filmen (från Instagram, reds. anm.) ser vi att du står och pratar in mot kameran, kände du rädsla för ditt liv här?

– Jag var mycket rädd i den situationen. Jag visste inte vilka dessa killar var. Jag är inte härifrån. Jag bad dem att lämna oss ifred.

LÄS MER
Världsstjärnan ASAP Rocky åtalas för misshandel – detta har hänt

Förhörsledaren frågar då varför han i så fall stod så nära en av killarna och filmade situationen, om han nu var så rädd.

– När man förhandlar med någon om ett bombhot, kan inte han eller hon visa att denne är rädd. Den måste visa ett pokeransikte. Vilket är tillämpbart i denna situation som ni refererar till i filmen. Jag bönföll dem att lämna oss ifred. Att vi inte vill bråka eller hamna i fängelse.

Målsäganden kastas ned på marken.Foto: Polisen

Knivskars i ansiktet

Enligt ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, var de två personerna som ska ha trakasserat och hotat hans entourage påverkade av droger. Han berättar bland annat om en liknande incident i Nya Zeeland där han kommit i kontakt med drogpåverkade personer.

– Då blev jag attackerad av en person i en hiss som hade rökt crystal meth. Det var tre personer som var påverkade av crystal meth som hade attackerat min säkerhetsvakt och huggit polis... Jag är paranoid av alla främlingar. Jag är en kändis. Jag har haft olyckliga händelser i mitt förflutna.

LÄS MER
Världsstjärnan ASAP Rocky omhäktas och ställer in Europaturnén – här är 7 andra kändisar som gripits

Bland annat berättar ASAP Rocky om en incident för nio månader sedan då han på en nattklubb, utan förvarning, blev knivskuren i ansiktet av en främmande person. Händelsen ska ha satt spår hos världsstjärnan som till viss del förklarar hans beteende under den där julikvällen.

– Jag vet inte om de kommer hugga mig, om de kommer skära mig, om de har några vapen eller något annat. Allt jag vet är att de attackerade NN, då såg jag honom och kastade ner honom mot marken. Sedan sparkade jag hans arm för att hålla honom nere och kvarhålla honom.

Efter att målsäganden kastats ner utdelas sparkar av flera personer, däribland ASAP Rocky.Foto: Polisen

”De var grymma och våldsamma mot mig”

Målsäganden i fråga har en annan version av vad som hände, och menar att ASAP Rockys säkerhetsvakt var fysisk och aggressiv redan vid deras första möte när målsäganden, enligt egen utsago, frågade var hans vän hade tagit vän.

– Ärligt talat så frågade jag om min vän och ville bara ha tillbaka mina hörlurar, säger han i förhör och fortsätter.

– De var så grymma och våldsamma mot mig. Det verkade som att jag bara var en liten sån där säck fylld med smuts som de bara sparkade på.

Efter att åklagaren meddelat att han går vidare med åtal meddelade ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic, att beskedet var väntat, men att hans klient är långt ifrån nöjd.

– Han är ytterst besviken på att åklagaren har låtit den andra versionen gå före hans version, säger Slobodan Jovicic.

Förhandlingarna i Stockholms tingsrätt kommer att äga rum på tisdag, torsdag och fredag.

ASAP Rockys advokat, Slobodan Jovicic.Foto: Naina Helén Jåma/TT
klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro