ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asatroende vill ha begravningsplatser

TT · 22 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Separata begravningsplatser för asatroende ska upprättas i både Danmark och Norge. Nu vill asatroende i Sverige också kunna begravas separat.

– Vi har det som mål och har varit i kontakt med Kyrkogårdsförvaltningen. Vi tycker att asatro ska vara jämställt med andra religiösa organisationer, säger Henrik Hallgren, ordförande för Sveriges asatroförbund.

Hur skulle en hednisk begravningsplats se ut?– I Norge och Danmark har man valt att utforma gravplatsen som ett skepp. Den ovala formen står för gemenskap och helhet, säger Henrik Hallgren.

Enligt Svenska kyrkan som har hand om landets begravningsplatser finns det inga direkta hinder för icke kristna trossamfund som vill ha särskilda gravplatser.– Det är vi som sköter begravningsverksamheten och på kyrkogårdarna får man vila oavsett tro. Men vill man går det att som samfund begära en egen gravplats, säger Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent vid Svenska kyrkans Församlingsförbund.

Redan i dag finns det särskilda muslimska och judiska begravningsplatser i Sverige. Staffan Lundstedt betonar dock Svenska kyrkans inriktning på ekumenik.– Vi samarbetar med andra religioner och tycker att man ska kunna dela begravningsplats. Även hedningar får begravas på våra kyrkogårdar och det görs dagligen, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro