ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asbest, buller – och invandrare

Conny Emmelin · 23 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

När fastighetsbolagen går igenom arbetsmiljön finns invandrare listat i riskinventeringsprotokollet.  Juristen: "Man blir hemmablind".

När arbetsmiljöriskerna på HSB och flera andra fastighetsbolag i landet inventeras hamnar asbest, buller och invandrare på samma riskinventeringslista.

Under rubriken "invandrare"ska skyddsombuden ta reda på om anställda förstått skydds-föreskrifter eller om det behövs tolk.– Rubriken är inte bara korkad utan även missvisande och felaktig. Invandrare i sig är ingen riskfaktor i arbetsmiljön. Punkten handlar om information, säger Jonas Stålnacke, chefsjurist på Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation.

Checklistan används enligt Stålnacke av fastighetsbolag i hela landet och har funnits i minst tio år.

Texten har tagits fram gemensamt av facket och arbetsgivarorganisationer. Under rubriken invandrare ska skyddsombudet svara på frågor om arbetstagare förstått säkerhetsinformation eller om det behövs tolk.

Under hösten har arbetet med att ändra texten pågått. – Den missvisande rubriken har tagits bort och ersatts av rubriken ”Instruktion och information”, säger Jonas Stålnacke.

Varför har ni inte reagerat tidigare?– Man blir hemmablind. Vi har sett att rubriken varit oerhört dum men tänkt att snart ändrar vi den, säger Stålnacke. HSB Skåne, som använt checklistan, har nu plockat bort punkten.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro