ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asexuelle Jonas: Kärlek måste inte innebära sex

Metro · 29 Jul 2015
Uppdaterad 29 Jul 2015
Dagens debattör Jonas Thungren Lindbärg skriver att asexuella ofta ifrågasätts.

Dagens debattör Jonas Thungren Lindbärg skriver att asexuella ofta ifrågasätts. Foto: Privat


Vi asexuella vill att världen ska se oss och acceptera oss, skriver Jonas Thungren Lindbärg från Nätverket Asexuell.

klar

Artikellänk är kopierad

DEBATT: Vi asexuella och våra frågor hamnar allt som oftast i skymundan. Det är kanske inte så märkligt. Vi har inte några stora juridiska frågor att strida för. Vi har inte utsatts för förföljelser eller behövt kämpa för likhet inför lagen. Man har inte hatat oss, misshandlat oss eller mördat oss.

Faktum är att ytterst få har känt till ordet asexualitet, vilket är ett av våra problem. Det är ett problem när vi växer upp och märker att vi inte är som andra, att vi inte uppfylls av samma känslor, att vi inte känner sexuell attraktion till andra människor.

►DEBATT: Jag är mer än ett par bröst

Utan att kunna sätta ett ord på det, utan att känna till att andra fungerar likadant så tror man lätt att det är något fel på just mig, att jag är sjuk, att det bara är något jag inte har fattat. Men det finns ingenting att fatta.

Vissa är asexuella och känner därmed inte sexuell attraktion till andra människor. Så enkelt är det. Nästa problem är att bli tagen på allvar när man hävdar detta.

Det kan vara allt från en misstrogen partner som säger att du kanske hittade på det där med asexualitet i tonåren för att bortförklara att du inte fick ligga, till psykologer, sexologer och relationsterapeuter som bestämt hävdar att sex är det enda som kan ge en relation, eller för den delen livet, mening.

Det är inte vad du behöver höra när du försöker lära dig att leva med dig själv som asexuell. Att leva som asexuell handlar till stor del om att lära sig att leva i ett samhälle som inte är gjort för dig, där du, dina känslor och ditt sätt att vara inte passar in.

►DEBATT: Finns inte samtycket är det inte BDSM

De av oss som lever i relationer lever oftast med partners som inte är asexuella. Visst kräver sådant kompromisser och visst kan vi kompromissa med vad vi gör, vi kan dock lika lite som någon annan kompromissa med vad vi är.

Vår kärlek ser annorlunda ut än annan kärlek, vår kärlek uttrycks på andra sätt än annan kärlek. I ett samhälle där vi äntligen kan acceptera och förstå kärlek utanför de heterosexuella normerna vore det väl konstigt om vi inte kunde acceptera och förstå att kärlek och ömhet inte behöver vara sammanbundet med sex, att det finns fler sätt att älska, att nära relationer kan se annorlunda ut.

Vi vill att även asexuella röster ska få höras, dels för att visa det större samhället att vi finns, men framför allt för att alla de som undrar och funderar över sig själva och vilka de är ska slippa känna sig lika ensamma och missanpassade och slippa gå igenom samma saker som så många av oss har gjort.

Likt så många andra minoriteter strävar vi alltså efter något så enkelt som erkännande, respekt och representation. Så svårt ska det väl inte behöva vara.

Jonas Thungren Lindbärg, Nätverket Asexuell

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro