ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asiater väntar längst med sexdebut

TT · 4 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Människor i asiatiska länder gör en mycket senare sexualdebut än de i väst enligt en ny rapport. Yngst i undersökningen är österrikarna som mister oskulden vid 17,3 års ålder.

Svenskarna var inte med i undersökningen, men enligt RFSU sker debuten i snitt mellan 16 och 17 års ålder. Det skulle i så fall innebära att svenskarna debuterar tidigast i Europa.

Den totala snittåldern i de undersökta länderna hamnar på 19,25 år enligt undersökningen som sammanställts på beställning av kondomtillverkaren Durex.Äldst är malaysierna som förlorar oskulden vid 23. Å andra sidan är de också den folkgrupp där flest, drygt 40 procent, anger att de upplevt sig vara redo vid debuttillfället.För bråttomÄven greker och nederländare var nöjda - trots en betydligt lägre snittålder vid debuten. Detta till skillnad från japaner, nigerianer, thailändare och hongkongbor av vilka mer än 87 procent uppger att de egentligen hade velat hålla på sig längre.Värst är det för nigerianerna. Mer än en tredjedel av nigerianerna angav att de känt sig pressade att mista oskulden. De hamnar i botten även vad gäller preventivmedel vid debuten, till skillnad från grekerna och polackerna som är de försiktigaste.

Totalt sett sade sig 27,5 procent av kvinnorna i undersökningen ha känt sig pressade att ha sex. jämfört med 15 procent bland männen.Skyddet ökarEn tredjedel av alla tillfrågade skyddade sig inte vid första samlaget men siffran har åtminstone sjunkit de senaste 50 åren, visar studien. Det är åtta gånger mer sannolikt att tonåringar i dag - särskilt flickor - skyddar sig vid debuten än tonåringar på 60-talet. Oddsen är också bättre för dem som öppet talar om sexuell hälsa med sin familj eller partner, liksom de som känner sig redo att mista oskulden.Ju bättre utbildning, ju högre inkomst och ju urbanare bostadsort, desto mindre är benägenheten att falla för yttre påtryckningar.26 länder ingick i undersökningen. I Sverige - som inte var med i undersökningen - är snittåldern för samlagsdebut mellan 16 och 17 år, enligt RFSU, alltså lägre än i alla de undersökta länderna. Enligt RFSU har inte genomsnittsåldern för samlagsdebut gått ner jämfört med 40-talisternas debut, medan debuten för petting, oralsex och "annat mys" troligtvis har gått ner i åldrarna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro