ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asiatisk berg- och dalbana

Anna Berghe · 12 Feb 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: Hugo Nabo


Metros krogskribent Anna Berghe har ätit på Toyo.

klar

Artikellänk är kopierad

Toyo

Betyg: 3/5

Längs kullerstenarna vandrar vi mot vårt middagsmål för kvällen. Domkyrkan agerar vacker grå kuliss i den råa februarivinden. Innanför entrén möts vi av en matsal indelad i olika nivåer och rum. Färgskalan går i brunt, guld och turkos och och när kvällsbelysningen lagt sitt dimmer infinner sig någon slags bekväm myskänsla i kroppen. Menyn bjuder in till crossover mellan Norden och Asien. Denna fusion, allmänt känt i restaurangvärlden sedan 1970-tal, är en bred smakpalett av olika köks rätter.

På Toyo representerade främst av Japan, Kina, Korea och Thailand i samvaro med lokalt producerade nordiska råvaror. Vi startar med dumplings och sashimi. De ångade degknytena med ingefära- och kycklingfärs är perfekta i sin deg med en frisk smak från ingefäran. Tillsammans med den fint malda kycklingfärsen blir det sköna tuggor i mun. Dippen på svart vinäger sugs upp till sista droppe. Jag blir glad av kök som kan tillaga dumplings på rätt vis. Än är det få krogar i vårt Skåneland som lyckas med den bedriften. Sashimin är elegant upplagd. Tonfisken, laxen och hamatchin är fina i sitt hantverk. Dock har dippen på ponzu en aning övertag av sesamolja men det gör inte så mycket med tanken på den höga kvalitén fisken besitter. En väl godkänd start.

Vinmenyn är övergripande representerad av viner från nya världen. Mitt sällskap väjer vitt från huset, en sydafrikan , men själv är jag nyfiken på de asiatiska ölsortimentet. Jag föredrar öl till asiatisk mat. Här främst representerat av Japan, där en Red Rice Ale från det japanska mikrobryggeriet Nest Beer tilltalar. Denna japan på fermenterad sake-jäst och rött ris är maltig och söt i sin smak. Tillsammans med huvudrätten, Crispy Duck, som anlänt passar den utmärkt. Anklåret som bakats över natt och sedan friterats, har fin visuellt krispig gyllenbrun yta. Denna klassiska kinesiska rätt med tillbehören små tunna pannkakor, färskt grönt och picklat är en av de bättre asiatiska rätter enligt undertecknad. Dock är ankan för överbakad och torr i sitt kött och tillbehören, framför allt den välbalanserade hoisinsåsen, lyckas inte riktigt rädda upp. Trist. Mitt sällskaps vegetariska val, en grön curry har defekter.

Grönsakerna är slarvigt skurna och alldeles för stora i sina bitar. Smakerna dränks av på tok för mycket kokosmjölk. En vegetarians mardröm tänker jag. Att bli en aning bortglömd. Alla förutsättningar finns för utmärkt vegetariskt alternativ med tanke på råvaror och koncept. Bättring önskas. Framförallt då det finns få val för en vegetarian på kvällsmenyn.

En aning modfällda efter våra huvudrätter blir vi glada av vår misoglass. Krämig, välbalanserad med skön lagom sälta. Den ställs ner av vår vänlige servitör. En service som för övrigt är mycket vänlig och avslappnad på lagom proffsigt vis kvällen igenom. En afton på Toyo är lite som en berg- och dalbana. Högt och lågt med fokus på de höga höjderna. Kvalitén på råvarorna är hög. Service, miljö och upplägg likaså. Vad jag saknar och efterfrågar är mer balans i smaker och tillagning samt viss åtstramning av portionerna som är aning rikliga. Når man dit kan Lund skryta med en nordic asian crossover i mästerlig klass.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro