ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asiatisk flirt som satsar på säkra kort

Carl Reinholdtzon Belfrage · 7 Nov 2014
Uppdaterad 7 Nov 2014

Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Toso

Betyg: 3

Min gode vän och advokat Björn Aschan bjöd mig för några år sedan på en av mina största gastronomiska upplevelser. Jag besökte hans son och min bäste vän Gustaf i Hong Kong och tillsammans med mamma Kerstin Aschan gick vi alla till restaurangen Matsubishi i Tower 2 i downtown-distriktet. Det skulle bli ett minne för livet. Matsubishi använder endast de bästa ingredienserna i säsong tillsammans med traditionella kryddor och servering i teppanyaki-stil. Gåslever, oxtunga, Wagyūkött preparerat på bästa sätt var vi utlämnade till denna kväll. Det blev, för mig, en referenspunkt för asiatisk mat. Under åren har jag lagt till Momofuku Ko, Kashiwaya och Pakta på den listan. Och här i stan är vi som bekant bortskämda med underbarnet Jose på Hoze. Och nu har då även den nya asiatiska flörten Toso öppnat upp i Fonds gamla lokaler på Götaplatsen. Bakom står fortfarande Stefan Karlsson.

Problemet med många asiatiska krogar är att det oftast lägger mest pengar på konceptet ”asiatisk krog”. Och genast handlar allting om drakar, kimonos, porlande bäckar och vattenfall i miniatyr. Toso har inte sparat någonting vad gäller inredning utan här har man gått all in på ovan detaljer. Ett tag känner jag mer sug efter badbyxor än ätpinnar då spa-känslan och spa-musiken är påträngande. Jag hittar knappt till toaletterna och när jag väl gjort det och ska gå ut för att tvätta händerna slår jag huvudet i någon attiralj  som gissningsvis är svindyr, men får mig bara att förvandla mig till en Papphammar-figur. Men Toso ÄR snyggt och placeringen vid Götaplatsen ÄR svårslagen.

Tosos mat är av ett trevligt comfort food-snitt och är säkert tänkt att passa de flesta av stadens invånares smaklökar. Jag besöker Toso två gånger. Vid första besöket går jag och min mamma all in på smårätter som kalvbräss nuggets, hummer- och räkpotstickers, pork fritters, minihamburgare och dumplings. Och vi blir så mätta att vi till slut ber om att få minihamburgarna att ta med hem. Vilket är tur då vi i samma stund blir ombedda att gå då man bara får ha borden i 2,5 timma. Vid ett senare besök äter jag även nudlar och fläsksida.

Toso är ett utmärkt och okomplicerat val för alla typer av sällskap, då ingenting sticker iväg nämnvärt i någon riktning utan rätterna är ganska safe. Personligen kan jag tycka att det är något FÖR safe och strömlinjeformat koncept, men som middag före eller efter en konsert eller teater, eller bara för en cocktail i spännande miljö, en kväll uppe på Götaplatsen står sig Toso väl.

I en mening: Toso – flört med det asiatiska köket.

Menypriser                 Förrätter 75-149 kronor. Varmrätter 169-385 kronor. Efterrätter 89-119 kronor.

Undvik – att gå vilse till toaletten. Be om karta eller gps.

Missa inte – den vackra inredningen signerad Okidoki arkitekter.

Öppet: Mån-tor 17-01. Fre 17-02. Lör 13-02.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro