ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asiatiskt ursprung inget skäl att frias från rattfylla

Evelina Olsson · 23 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

I tingsrätten friades mannen från misstankarna om rattfylleri med förklaringen att han är asiat och därmed förbränner alkohol på ett annat sätt. Hovrätten gör nu en annan bedömning och dömer mannen till fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

”Hovrätten finner även att det förhållandet att N.N är asiat inte påverkar bedömningen av de i detta mål aktuella frågorna”, skriver man i domen.

Metro har tidigare rapporterat om den friande domen från Örebro tingsrätt.

Tingsrätten ansåg att det fanns en möjlighet att mannen förbrände alkohol på ett annat sätt då han är asiat och ”det får anses vara allmänt veterligt att personer från olika folkgrupper reagerar olika på alkoholintag”.

Enligt rätten skulle det alltså vara möjligt att mannen blev väldigt berusad på en öl och att resten av drickandet skett först efter bilfärden, ett resonemang som sågades av en av Sveriges främsta experter på alkoholforskning, Wayne Jones.

– Domaren har missuppfattat det hela. Det är möjligt att mannen är mycket känslig för alkohol men detta påverkar inte fördelningen av alkoholen i blodet, sa Wayne Jones till Metro i januari. Göta hovrätt anser att mannens asiatiska ursprung inte har någon betydelse och anser att det är bevisat att den större delen av alkoholdrickandet skett före körningen. Rätten anser att mannen, som körde i de tätbebyggda områdena i Karlskoga och delvis på E 18, utgjort en sådan fara i trafiken att en icke frihetsberövande påföljd inte är tillräcklig.

Mannen döms därför till en månads fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro