ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ask lovar skärpta straff för vapenbrott

Peter Löwendahl · 23 Okt 2013
Uppdaterad 23 Okt 2013
Ask lovar skärpta straff för vapenbrott Polischef Bengt Svenson, Göteborgs kommunstyrelses ordförande Anneli Hulthén och justitieminister Beatrice Ask höll i presskonferensen.  

Ask lovar skärpta straff för vapenbrott Polischef Bengt Svenson, Göteborgs kommunstyrelses ordförande Anneli Hulthén och justitieminister Beatrice Ask höll i presskonferensen.   Foto: Christina Blom


Minimistraffet för grovt vapenbrott ska höjas. Det var justitieminister Beatrice Asks (M) besked när hon i dag träffade kommunstyrelsen i Göteborg för att diskutera den senaste tidens skjutningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Politikerna i Göteborg får som de vill. Efter den senaste tidens skjutningar i såväl Göteborg som på andra platser i Sverige ska straffen för grovt vapenbrott nu skärpas. Justitieminister Beatrice Ask avslöjade på dagens presskonferens att den utredning om grov organiserad brottslighet får ett tilläggsdirektiv att även utreda en höjning av minimistraffet för grovt vapenbrott.

– Samtidigt ska utredaren överväga om grovt vapenbrott ska kriminaliseras på försöks-, planerings- och försäljningsstadiet, sa Beatrice Ask på presskonferensen.

Den 15 februari ska utredaren redovisa för justitieministern vad han kommit fram till.

Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande, var efter presskonferensen jättenöjd med ministerns besked, och hoppas att riksdagen kan komma till ett snabbt beslut i frågan.

– Nu kommer tilläggsdirektivet den 15 februari, sedan antar jag att riksdagen ska säga sitt. Men det verkar som att de flesta partierna i riksdagen är inne på samma väg, ju fler som tycker samma sak desto fortare går det, säger hon och hoppas att en ny lag kan vara på plats redan till sommaren, säger hon till Metro.

Även rikspolischefen Bengt Svenson är nöjd med beskedet från justitieministern.

– Framför allt får vi möjlighet att använda tvångsmedel på ett annat sätt, till exempel telefonavlyssning, det är viktigt, säger han, men påpekar också att det inte bara handlar om vad polisen har för möjligheter, utan även om straffskalans avskräckande verkan.

– Vi ska inte bortse från det. Vi ska inte heller bortse från den inkapaciteringseffekt som blir. De sitter längre i fängelse, och så länge de är borta från gatan begår de inga brott där heller.

Rikspolischefen berättade även att polisen nu gör en nationell kartläggning av den senaste tidens skottlossningar.

– Det som synes vara väldigt lokalt, behöver inte vara lokalt. Det finns samband och strukturer som sträcker sig långt utöver bara Hisingen eller Göteborg. De finns i ett nationellt perspektiv och et internationellt perspektiv. 

LÄS MER: Socialarbetare ser andra behov än skärpta straff

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro