ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ASN: Fukushimaolycka en sexa på sjugradig skala

TT-Metro · 15 Mar 2011
Uppdaterad 15 Mar 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Läget i Fukushima-kärnkraftverket betecknas nu som en sexa på den sjugradiga olycksskalan, uppger franska kärnsäkerhetsmyndigheten ASN enligt AFP. – Utvecklingen har tagit en helt ny riktning jämfört med i går. Det är uppenbart att vi är på nivå sex, sade franska ASN:s chef André-Claude Lacoste på en presskonferens i Paris på tisdagen.

En sexa på Ines-skalan skulle innebära att haveriet vid Fukushima är den allvarligaste kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl 1986, som sattes till nivå sju. Sex innebär allvarlig olycka och sju stor olycka. Vid härdsmältan i det amerikanska kärnkraftverket i Three Mile Island i Harrisburg 1979 var utsläppen till omgivningen mycket begränsade och olyckan räknas som nivå fem på Ines-skalan. Den allvarligaste incidenten vid ett svenskt kärnkraftverk inträffade i Forsmark 2006 och sattes till nivå två. Varje höjning på skalan innebär att strålsäkerhetsbetydelsen ökat tio gånger.

Japans premiärminister Naoto Kan uppges ha varit rasande på ledningen för kraftbolaget Tepco, sedan han inte omedelbart informerats om utvecklingen i Fukushima.

- Vad i helvete pågår!? ska Kan ha skällt, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

- Tv rapporterade om en explosion. Men inget meddelades till premiärministerns kontor på en helt timme, citeras Kan av nyhetsbyrån.

I Tokyo har nivåer på uppemot tio gånger det normala uppmätts på tisdagseftermiddagen, men myndigheterna meddelar att ingen fara för människor föreligger, skriver Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro