ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Åsnekommentar på Facebook överklagas – "förlöjligar och hånar muslimer"

Ludvig Drevfjäll · 15 Apr 2015
Uppdaterad 15 Apr 2015
Muslimsk bönestund i Stockholms moské. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Muslimsk bönestund i Stockholms moské. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: TT


En 38-årig man retade sig på ljudet från en muslimsk utomhusgudstjänst och skrev: "Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen". Trots att han friades från misstanken om hets mot folkgrupp i tingsrätten vill nu åklagaren ändå att han fälls och överklagar domen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i slutet av juli förra året som den 38-årige mannen la ut en filmsekvens från en muslimsk utomhusgudstjänst i Nyköping på Facebook, med texten: "Det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Ett 100-tal uppretade personer samlades utanför hans lägenhet och situationen blev så upptrissad att polisen tvingades rycka ut. I samma veva anmäldes också mannen för hets mot folkgrupp, vilket han senare friades för. Tingsrätten tyckte inte att kriterierna för hets mot folkgrupp var uppfyllda, och att mannens inlägg snarare ska ses som satir över ljudet från gudstjänsten.

LÄS MER: Åsnekommentar inte hets Men åklagaren nöjer sig inte med den friande domen, och överklagar den. "Jag anser inte att det är fråga om enbart kritik av en religiös yttring. Det jag gör gällande är att filmens innehåll och kommentaren sammantaget förlöjligar och hånar muslimer som samlats till gudstjänst och att detta är ägnat att utsätta muslimer som grupp för andras missaktning", skriver han.

LÄS MER: Experter kritiska mot åtal

Åklagarens mål är nu att fälla mannen för hets mot folkgrupp, och att få en vägledande dom i fallet. "Frågan om gränsdragning mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp är oklar och inte självklar och behöver belysas i rättspraxis. Det finns ett starkt behov av vägledande avgöranden i denna fråga", skriver åklagaren i sin överklagan.

Som bevis har åklagaren själva videoupptagningen, samt förhör med två personer som blev kränkta, och en polisman som var på plats vid uppståndelsen utanför hans lägenhet, som också ska styrka att föera personer kände sig sårade. Mannen har hela tiden nekat till brott, och sagt att han bara störde sig på ljudet från böneutropet. Inlägget togs bort cirka två timmar efter att det lades ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Ludvig Drevfjäll
Ludvig Drevfjäll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro