ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Assads fotograf smugglade ut fruktansvärda bilder från tortyrkamrar i Syrien

Åsa Larsson · 1 Okt 2015
Uppdaterad 1 Okt 2015
Caesar (i blå jacka) berättade 31 juli i år om sina bilder i Vita huset. Han fick dock inte träffa president Barack Obama.

Caesar (i blå jacka) berättade 31 juli i år om sina bilder i Vita huset. Han fick dock inte träffa president Barack Obama. Foto: AFP Photo/Brendan Smialowski


Caesars jobb var att dokumentera Assad-regimens offer – till slut fick han nog. Nu är fotografen ett viktigt vittne till regimens brutala övergrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Assad-regimens fotograf – som går under kodnamnet Caesar – har nu samlat sina bilder av fruktansvärd tortyr i en bok, skriver Dagens nyheter.

Han berättar bland annat om hur kvinnor fick komma till militärpolisens kontor för att försöka hitta sina arresterade familjemedlemmar, bara för att få se bilderna av deras trasiga kroppar:

"När de såg fotot började kvinnorna skrika, riva sig i ansiktet och slita sitt hår. Det var jobbigt, för jag kunde inte säga något, inte säga att jag förstod deras smärta. Själva kunde de inte förolämpa regimen som hade dödat den enas make och den andres bror. Då hade de också blivit arresterade. En av dem svimmade", citerar DN ur boken.►LÄS MER: Nära 13 000 torterade till döds Kropparna på fotona är avmagrade så att de nästan är skinn och ben. Tortyren består bland annat av att syra hällts på kroppsdelar, ögon har slitits ut, köttiga sår efter piskrapp och en del har bara en blodfläck kvar i skrevet, skriver DN.►LÄS MER: Barn torteras, skjuts och våldtas

Caesars jobb pågick under krigets första år då döda kroppar från fängelsehålor och tortyrkammare skulle dokumenteras, men vad hans överordnade inte visste var att han smugglade ut bilderna. Sammanlagt blev det 26 000 bilder som föreställer torterade och ihjälsvultna regimkritiker, enligt DN.►LÄS MER: Torterades svårt under fångenskapen Till slut lyckades han lämna landet genom att en motståndsgrupp fejkade hans död. 

Boken "Opération César" är skriven av den franska journalisten Garance Le Caisne och kommer ut nästa vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro