ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Assange förhörd – utan svensk advokat

London, TT:s utsände · 14 Nov 2016
Uppdaterad 14 Feb 2017
Den svenska biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, närvarar vid förhöret tillsammans med en svensk polisinspektör. En ecuadoriansk åklagare ställer frågorna till Assange.

Den svenska biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, närvarar vid förhöret tillsammans med en svensk polisinspektör. En ecuadoriansk åklagare ställer frågorna till Assange. Foto: Frank Augstein


Sex år efter att han anhållits i sin frånvaro var det då dags:På Ecuadors ambassad förhördes Julian Assange – dock utan sin svenske advokat.– Det är ju en förutsättning att jag som svensk försvarsadvokat är med vid min klients sida, sade Per E Samuelsson.

klar

Artikellänk är kopierad

I Londonregnet utanför ambassadsbyggnaden, bara ett par hundra meter från lyxvaruhuset Harrods, samlades tidigt på morgonen medier från hela världen liksom sympatisörer för Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Under de drygt fyra år Assange befunnit sig inne i tegelhuset har detta skett ett flertal gånger men nu var det annorlunda.

Vill bli insläppt

Nu skulle för första gången Assange förhöras av svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren gällande den påstådda våldtäkt som ägde rum i Sverige för drygt sex år sedan.

45-åringens svenske advokat Per E Samuelsson fick dock inte vara med vid de inledande förhören, något han starkt ifrågasatte i en intervju med TT:

– Jag är inte med den på den officiella lista som Ecuador har upprättat. Jag talade igår kväll med Assanges ecuadorianske advokat och han kommer att inleda mötet med att fråga varför jag inte är med och vad de anser om detta. Förhoppningsvis kommer jag bli insläppt, sade Samuelsson.

Inte med

Men när det väl var dags för lunchpaus hade Samuelsson fortfarande inte fått närvara.

Förhören med Assange är tänkta att pågå på ambassaden under tre dagars tid. De är nästa steg i en rättssoppa där turerna har varit långa och krångliga efter att Julian Assange i juni 2012 sökte politisk asyl på ambassaden, detta av rädsla för att bli utlämnad till USA där han enligt honom själv riskerar dödsstraff för Wikileaks avslöjanden.

Att det dröjt så lång tid innan förhören kommit till stånd beror på att man från åklagarens sida velat att förhören ska ske i Sverige, inte på ambassaden i London. Även om Per E Samuelsson välkomnar att steget väl tagits uttrycker han viss oro:

– Jag är orolig för att det har gått sådan enorm prestige i det här fallet i Sverige. Åklagare har på något sätt satsat sin personliga prestige i det här. Det kan leda till att man driver mot ett åtal fast man inte borde det. Jag hoppas vid Gud att man kan ha ett öppet sinnelag och se på det här objektivt från två håll och inte åtalar bara för att komma undan ett problem, säger han.

Inga svar

Men viktigast av allt, vad som kommit ut av de inledande förhören, är dock högst oklart. Den biträdande åklagaren Ingrid Isgren anlände på morgonen och klev ut för att äta lunch, vid båda tillfällena utan att lämna några som helst kommentarer. Julian Assange, som tidigare gjort uttalanden från en balkong vid ambassaden, sågs heller inte till.

En gråvit katt var den enda som syntes i ett av fönstret till ambassaden…

Försvarsadvokat Per E Samuelsson är övertygad om att Assange talar sanning och hoppas att förhören kommer att leda till att ärendet läggs ner.
Försvarsadvokat Per E Samuelsson är övertygad om att Assange talar sanning och hoppas att förhören kommer att leda till att ärendet läggs ner.Foto: Mark Earthy / TT
Wikileaks grundare Julian Assange förhördes under måndagen vid Ecuadors ambassad. Arkivbild.
Wikileaks grundare Julian Assange förhördes under måndagen vid Ecuadors ambassad. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/TT/AP
klar

Artikellänk är kopierad

London, TT:s utsände
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro