ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Assange kan flyttas till Stockholm

metro · 22 Sep 2012
Uppdaterad 22 Sep 2012

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino föreslår ett ambassadbyte för Wikileaksgrundaren Julian Assange — från ambassaden i London till den i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta för att   Assange   ska kunna "vara kvar under vårt beskydd samtidigt som det svenska rättssystemets begäran tillgodoses," säger Patino till journalister i Ecuador.

På så sätt skulle australiern  Assange  kunna förhöras för de sexbrott han misstänks för i Sverige.

Assange  har till varje pris försökt undvika att överlämnas från Storbritannien till Sverige, eftersom han fruktar ett vidare överlämnande till USA där han kan ställas till svars för det känsliga material rörande bland annat krigen i Irak och Afghanistan som Wikileaks publicerat på sin sajt. I juni sökte och beviljades han asyl på Ecuadors ambassad i London.

Patino indikerar nu att ny utveckling skett i det svenska rättsfallet och sade att "flera bevis har avfärdats".

Det bästa alternativet ur Ecuadors perspektiv vore att Storbritannien tillät Assanges förflyttning till Ecuadors ambassad i Stockholm, anser Patino som planerar att ta upp fallet med sin brittiska kollega William Hague när FN:s generalförsamling håller sin årliga höstdebatt i New York i nästa vecka.

Folkrättsexperten Pål Wrange ser ett ambassadbyte som mycket osannolikt. Det skulle kräva att både de svenska och brittiska regeringarna går med på det, men i grunden ligger också en europeisk arresteringsorder med beslut av domstolar att överlämna Assange till svenska myndigheter.

- Jag undrar om regeringarna över huvudtaget kan gå med på det här för det skulle innebära att man så att säga suspenderar ett beslut som är fattat i behörig ordning av de juridiska instanserna. Det är lite som att man skulle vägra att verkställa en dom eller så. Jag gissar att både svensk och brittisk lagstiftning skulle sätta stopp för det, oavsett om regeringarna som sådana skulle gå med på det, säger Wrange.

Advokat Claes Borgström, målsägarbiträde för de två kvinnor som anmält Assange för sexuella övergrepp, påpekar att Assange är häktad i sin frånvaro i Svea hovrätt som misstänkt för våldtäkt.

- Att han skulle få sitta på en ambassad är en absurd tanke. Det är häpnadsväckande. Det saknas helt anledning att behandla Assange på annat sätt än andra människor i den situationen. Det ska vara likhet inför lagen, säger Borgström.

Utrikesminister Patino säger också att "flera bevis har avfärdats" i det svenska rättsfallet. Borgström, som rimligtvis i så fall skulle känna till detta, avfärdar helt ministerns uttalande:

- Han vet inte vad han pratar om.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro