ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asteroid rusar förbi jorden nästa vecka

Kalle Wiklund · 25 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bilden visar astroiden Eros, som fotograferades av en rymdsond.

Bilden visar astroiden Eros, som fotograferades av en rymdsond. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

ASTRONOMI. I början av nästa vecka kommer en astroiod att passera jorden så nära att amatör-astronomer ska kunna se den.  Men alla som fruktar att undergången är här kan pusta ut. Asterioden kommer inte passera jorden på ett så nära avstånd att den utgör ett hot mot oss.

Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet, tror att man kommer kunna upptäcka astroioden även här i Sverige. Men för att göra det måste man skåda mot himlen med ett teleskop, det kommer inte att gå att se astroiden med kikare eller blotta ögat. Störst chans tror Claes-Ingar Lagerkvist att man kommer att dagarna efter den 29:e januari, då astroiden passerar jorden. •• Hur pass nära kommer asteroiden att passera?– När den är som närmast jorden kommer den passera på 1.4 månavstånd, det vill säga kring 600 000 kilometer från jorden. Det som är anmärkningsvärt med den här asteroiden är att den kommer mäta någonstans mellan 150-600 meter. Det gör den ovanligt stor, säger Claes Ingvar Lagerkvist till Metroteknik.se

klar

Artikellänk är kopierad

Kalle Wiklund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro