ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Astra planerar nya Södertäljevarsel

Stockholm TT · 25 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det nya varslet har legat i luften sedan Astra Zeneca lade fram sitt oväntat starka bokslut för 2006 den 1 februari. Nu är det snart officiellt.

Globalt handlar det om 3 000 tjänster i koncernen som ska bort inom tre år. 700 kommer att försvinna från Macclesfield-fabriken i Storbritannien. Vart resten ska tas är oklart, men vad Astra Zeneca kallar "världens största tablettfabrik" - den i Södertälje - kommer inte undan. -Det är vad alla är inställda på, att det kommer några till, säger Ternby, som utlovar klara besked i veckan som kommer. Intern process Nättidningen Dina Pengar skriver på lördagen att den erfar att det kan handla om ytterligare 850 tjänster i Södertälje. Varken Ternby eller facket vill kommentera den uppgiften. -Vi har inte fått någon konkret siffra vad 3 000 globalt innebär för Sverige. Hur det slår i Södertälje har jag inte en aning om. Det blir en sak för framtida förhandlingar, säger Anders C Larsson, IF Metalls klubbordförande på Astra Zeneca. -Vi vill inte ge oss in och spekulera i siffror och villkor. Vi håller på med vår interna process, säger Ternby. Tidningen skriver att neddragningarna främst riktar in sig på anställda som fyllt 60 år och som jobbat 10 år i företaget. Uppgifter om särskilda avgångsvederlag för anställda som väljer att studera eller starta egna företag omnämns också. Går bra Nedskärningen, som kommer efter en vinstökning med 25 procent till 2,1 miljarder dollar för fjärde kvartalet i fjol, motiveras med "överkapacitet". -Företaget går ju bra. Vad vi gör nu är att vi rustar oss för nästa decennium, säger Ternby. Det har blåst motvind för den svensk-brittiska läkemedelsjätten en längre tid. Viktiga patenttvister har förlorats och flera nya preparat har stoppats långt fram i forskningsprocessen. -Det har gjort att det inte har fyllts på i samma utsträckning som vi hoppats på. Det gör att det blir en volymminskning i tillverkningen, säger Ternby. Utöver Södertäljefabriken har Astra Zeneca produktion i ett 20-tal länder. De stora utanför Sverige ligger i Storbritannien, USA och Frankrike.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro