ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Astra Zeneca drar ned i Södertälje

TT · 26 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Astra Zeneca i Södertälje. 

Astra Zeneca i Södertälje.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca presenterade vid lunchtid ett sparpaket, som innebär att antalet anställda kommer att dras ned rejält i Södertälje. 1 300 tjänster ska bort. Men det blir inget varsel enligt bolagets informationschef Staffan Ternby.

Det har blåst motvind för den svensk-brittiska läkemedelsjätten en längre tid. Viktiga patenttvister har förlorats och flera nya preparat har stoppats långt fram i forskningsprocessen.Nedskärningen, som kommer efter en vinstökning med 25 procent till 2,1 miljarder dollar för fjärde kvartalet i fjol, motiveras med "överkapacitet". Utöver Södertäljefabriken har Astra Zeneca produktion i ett 20-tal länder. De stora fabrikerna utanför Sverige ligger i Storbritannien, USA och Frankrike.Astra Zeneca beslöt förra året att 450 anställda ska bort i år. Men det räcker alltså inte, enligt företagsledningen.– Vi kommer vid lunchtid att presentera en framtidsplan och inte något varsel. Det handlar om att antalet anställda vid Södertäljefabriken, främst medlemmar i IF Metall måste minskas, säger bolagets informationschef Staffan Ternby till TT. – Vi ska lyckas lösa det här genom naturlig avgång och generösa villkor. Det här handlar om att ha en kontrollerad neddragning av tillverkningen under tre år, säger Staffan Ternby. -Vi räknar med att komma väldigt långt utan varsel.

Enligt Staffan Ternby tvingas Astra Zeneca nu börja dra ner tillverkningen.– Om några år ser vi att vi kommer ha lägre produktionsvolymer. När gamla produkter faller bort har inte nya kommit till i motsvarande utsträckning, säger Staffan Ternby. -Vi har haft en del motgångar i forskningen, som exempelvis blodtrycksmedicinen Xanta. Gallida, ett medel mot åldersdiabetes, var ett annat läkemedel som inte höll hela vägen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro