ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Astra-Zeneca lägger ner forskningsenhet

Metro · 2 Feb 2012
Uppdaterad 2 Feb 2012

Foto: Henrik Lindsten


klar

Artikellänk är kopierad

– Det är allvarligt för Sverige och det är allvarligt för svensk medicinsk forskning, sa utbildningsminister Jan Björklund på en presskonferens när han kommenterade nedläggningen av AstraZenecas forskningsenhet i Södertälje.

Björklund säger att regeringen kan tänkas gå in med arbetsmarknadspolitiska åtgärder men det är inte en prioritet i nuläget. – Nu är vår utmaning att få den här avancerade kompetensen att stanna kvar i Sverige och göra Sverige till en attraktiv forskningsmiljö.

AstraZeneca ska omorganisera forskningen inom neurovetenskap. Nu avvecklar man forskningsenheten i Södertälje.

Klockan tolv kommer företaget samlas till pressmöte. På sin hemsida skriver de att man kommer skapa en "mindre virtuell forskningsgrupp" med 40-50 forskare istället.

Omkring 1100-1200 tjänster berörs inom AstraZenecas svenska forskningsorganisation. De flesta tjänsterna finns i Södertälje. Södertälje kommer att fortsätta vara en stor del av företaget. Tillverkningsenheten och det nordiska marknadsbolagets huvudkontor kommer att finnas kvar.

Utbildningsminister Jan Björklund uttryckte sin sympati för de drabbas av nedskärningarna i Södertälje.
Utbildningsminister Jan Björklund uttryckte sin sympati för de drabbas av nedskärningarna i Södertälje.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro