ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Astronauter sökes

TT · 23 Apr 2008
Uppdaterad 26 Apr 2017
Fuglesang wants you for ESA. Här håller Christer Fuglesang en presentation om astronautprogrammet. 

Fuglesang wants you for ESA. Här håller Christer Fuglesang en presentation om astronautprogrammet.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Åksjuka är inget hinder för att bli astronaut. Nu kan alla som drömt om att arbeta i rymden söka jobbet.

– Sök, uppmanar Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang.

Det europeiska rymdorganet (ESA) söker för tredje gången nya europeiska astronauter. Rekryteringen är öppen för alla och ansökan kan lämnas via internet från den 19 maj och en månad framåt.– Vi räknar med tiotusentals ansökningar, men vi söker inga hjältar, sade Horst Schaarschmidt vid ESA:s astronautcentrum i Köln vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Inga njurfelKraven för att bli antagen som astronaut är mycket höga. Den sökande bör vara mellan 27 och 37 år. Hälsan bör vara på topp men allra viktigast i dag är personliga egenskaper och ett mycket stabilt psyke. En sökande som exempelvis har anlag för att få njurfel kommer inte att antas.– Man får inte vara dålig på någonting. Åksjuka kan tränas bort men det gäller framför allt att ha rätt skolbakgrund. De sökande bör ha högskoleexamen i bland annat teknik, förklarar Christer Fuglesang, som under några dagar deltar i rekryteringskampanjen.

Till månen

Han uppmanar alla intresserade att söka och tror säkert att någon eller några svenskar kommer att gå långt i ansökningsprocessen.– En svensk har chansen att bli antagen även om den är något mindre, eftersom jag redan är astronaut, fortsätter Christer Fuglesang.

Av de många som väntas söka kommer de flesta snabbt att gallras bort och kvar blir ett 20-tal. Av dem utbildas fyra till astronauter.

De fyra som blir antagna kommer att 2013–2014 få möjlighet att arbeta på den internationella rymdstationen ISS och i framtiden kanske även få vara med om en månfärd.

Ny resa

Christer Fuglesang tycker att arbetet som astronaut är kul och skiner i kapp med vårsolen när han berättar om sitt jobb och sitt rymdäventyr.– Mina starkaste minnen är när raketerna startade. En underbar känsla för då visste jag att vi var på väg. Upplevelsen att få se jorden från ovan och känna på tyngdlösheten var fascinerande, för att inte tala om rymdpromenaden. Den var fantastisk, säger han.

Sedan Fuglesang i december 2006 som förste svensk besökte rymdstationen har han rest runt och berättat om sina erfarenheter. De senaste månaderna har han arbetat vid rymdcentrumet i Houston i USA. Nu ser han fram emot en ny rymdresa.– Jag har blivit lovad en ny resa någon gång mellan sommaren 2009 och sommaren 2010, avslutar han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro