ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asus Zenbook – lättviktare för Windowsfrälsta

Aron Andersson · 22 Nov 2011
Uppdaterad 3 Apr 2012

Foto: Urban Brådhe


Apple visar vägen när flera datortillverkare satsar på tunna bärbara. Men med Zenbook erbjuder Asus ett alternativ för alla som föredrar Windows.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

När Steve Jobs för första gången visade datorn som får plats i ett kuvert var det många som skakade på huvudet och fnissade. Varför skulle jag lägga min dator i ett kuvert?

Men några år senare tycks behovet ha exploderat. Folk står i kö för en kuvertdator och flera är tillverkarna som hoppar på trenden. Nu senast Asus med sin Zenbook.

Till sitt yttre är den väldigt lik just Macbook Air men med ett saftigt Windows 7 inuti. Jag riskerar min objektivitet till förmån för ärlighet: jag är inget fan av operativsystemet. Men vad gör väl det när förpackningen är så attraktiv?

Visst är tangenterna tröga, pekplattan något seg och strömkontakten slarvigt utformad men skärmen är knivskarp, processorn snabb och batteritiden föredömlig.

Zenbook är egentligen ingen konkurrent till Macbook Air, utan ett alternativ för de som föredrar en Windows-dator, det vill säga majoriteten.

Som speldator har den sina brister, men som resdator och arbetsverktyg är den felfri.

Fyra finesser med Asus Zenbook

1. Tunn. Zenbook är precis som Macbook Air kuverttunn. Faktum är att den är väldigt lik Macbook Air. Det finns ett klipp på nätet där en japansk man använder Air som en kökskniv. Zenbook är med sina vassa kanter nästan ännu bättre lämpad för uppgiften och skulle med viss möda kunna hacka en lök.

2. Usb 3.0. På ena sidan har Zenbook en vanlig usb-port och på den andra bjuder Asus på usb 3.0. Det är ett plus med en såpass modern kontakt men varför är då laddningskontakten så omodern. Apple snillrika magnetiska kontakt hade varit att föredra framför den 3,5-millimeterlika adaptern som säkert riskerar gå sönder om du får bråttom.

3. Ljud. Högtalarna är signerade Bang & Olufsen och ljudet imponerar i klassen. De tunna datorerna brukar inte kräma ur sig någon överdriven kvalitet men Zenbook duger bra för videoklipp och tv-kanalernas playtjänster. Drar du på för hög volym så kommer det fortfarande att skorra i plåten.

4. Skarpt. 13-tumsskärmen har belönats med en glansig yta och en upplösning på 1600 x 900 pixlar. Det innebär att mycket får plats på skärmen trots att datorn är bärbar. Även färgerna och kontrasten imponerar. Skärmen är en höjdare.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro