ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Asylhandläggaren: Det är enklare att bara bevilja

Johan Wikén · 13 Okt 2016
Uppdaterad 14 Okt 2016
Ledningen vill ha snabbare beslut, något som kan resultera i felaktiga bedömningar, enligt handläggaren. 

Ledningen vill ha snabbare beslut, något som kan resultera i felaktiga bedömningar, enligt handläggaren.  Foto: Montage/TT


Personal pressas att ta snabba beslut i asylärenden. Något som kan resultera i felaktiga bedömningar som påverkar människors liv. De hanterar det som en fabrik”, säger en handläggare på Migrationsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året sökte 163 000 människor asyl i Sverige, de flesta under höstmånaderna. Migrationsverkets personal vittnade om en pressad situation där resurserna lades på registreringen och boendefrågan. Nu har antalet asylsökande minskat avsevärt – men ärenden från förra året ska fortfarande avgöras. Och situationen är än mer pressad.

Så beskriver en handläggare på Migrationsverket den rådande situationen.

– Signalerna uppifrån är att man inte ska tveka att skriva avslag känns det som. Man ska skriva snabbt och avgöra ärenden. De hanterar det som en fabrik, men det handlar faktiskt om människor, säger handläggaren som vill vara anonym.

LÄS MER: 5 000 har dragit tillbaka asylansökan i år

Arbetsmiljöverket kritiserade Migrationsverket för den pressade arbetssituationen förra vintern. Bland annat beskrev de hur ”arbetstagare gråter när de går till och från jobbet”. Och härom dagen riktade representanter för fackförbundet ST kritik i sin facktidning mot att myndigheten fokuserar på så kallad "pinnjakt" i stället för kvalitet.

I interna dokument som Metro har tagit del av framgår det att höga chefer inom Migrationsverket trycker på de olika enhetscheferna om att de förväntar sig snabbare resultat. Enhetschefer som i sin tur pressar sin personal att jobba snabbare.

Bilden av situationen stärks av regeringens höstbudgetförslag där de vill att Migrationsverket ska spara minst 200 miljoner kronor per år från 2017 – samtidigt som personalen ska avgöra fler ärenden.

– Regeringen har beställt ett stort uppdrag. Problemet är att de har orimliga krav och att Migrationsverket har lovat för mycket, säger handläggaren.

För att kunna fatta ett korrekt beslut behöver handläggaren tid till att sätta sig in i ärendet.

– Har man ett krav på sig att utreda folk snabbt kanske man undviker att skriva upp någons ålder eftersom det tar tre gånger så lång tid. Det är enklare att bara bevilja.

LÄS MER: Hon bor på en av världens farligaste platser – östra Aleppo

Hannah Davidsson är presskommunikatör på Migrationsverket.

– Under hösten 2015 kom det ett stort antal människor till Sverige, och det är ingen tvekan om att det fortfarande påverkar oss, säger hon.

För att klara den ökade arbetsbelastningen så har Migrationsverket ökat antalet anställda från 4 000 till 8 000 sedan förra året, enligt Hannah Davidsson.

– Vi måste också komma ihåg att vi har en uppdragsgivare och ett uppdrag, så vi behöver ha mål med vår verksamhet så att vi vet vad vi ska göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro