ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asylsökande går under jorden – polisen vet inte var de är

Valerie Kaspersen · 2 Maj 2018
Uppdaterad 2 Maj 2018
Polisen har sällan tillgång till de asylsökandes bostadsadresser.

Polisen har sällan tillgång till de asylsökandes bostadsadresser. Foto: IBL


Några tusen av de asylsökande som fått avslag på sina ansökningar har gått under jorden. Polisen uppger att de inte vet var de befinner sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av skälen till att polisen inte lyckats verkställa en del av avvisnings- och utvisningsbesluten beror på att man saknar deras bostadsadresser, rapporterar SR. – Man kan säga att det är ungefär en tredjedel lite knappt där utvisningar och avvisningar genomförs. Nästan alla som inte genomförs beror på att polisen inte vet var personen finns. Så två tredjedelar, lite drygt, är avvikna, säger Per Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolisen på Nationella operativa avdelningen, till SR.

LÄS MER
Ja, Anne Frank var en flykting som nekades asyl i USA

Enligt polisen finns det flera skäl till varför de inte har lyckats utvisa de antalet personer som de ska ha gjort. Bland annat på att polisen behövt göra andra prioriteringar och på lagändringen som infördes år 2016 som innebär att asylsökande har ett eget boende, istället för att bo på Migrationsverkets boenden. De har då en adress som polisen inte alltid har tillgång till. – Det har till och från varit en prioriterad synpunkt från politiken och vi har aldrig varit i närheten av att nå det målet. Det skulle kräva mer resurser och också fler åtgärder tidigare. Men det behövs även hårdare kontroll på vistelse och adresser, säger Per Löwenberg till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro