ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asylsökande har lämnat bussen

Östersund (TT) · 2 Jan 2015
Uppdaterad 2 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Flyktingarna som vägrade lämna bussen vid Grytans flyktingboende utanför Östersund har avbrutit sin kamp för att få återvända till Malmö. Efter dialog med Migrationsverket har de gått med på flytta in på boendet.

Dialogen som Migrationsverket har haft med cirka 35 asylsökande ledde till att de asylsökande gick med på att flytta in på flyktingboendet utanför Östersund.

- Vi har lyssnat på den kritik som de har framfört men också varit tydliga med att de har fått information om vart de skulle åka. Vi uppfattar det som att man har valt att avbryta protesten när man har blivit lyssnad på, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på verket.

Grytans flyktingboende är en före detta militäranläggning, mitt inne i skogen några mil utanför Östersund. De asylsökande, som anlände till Grytan på nyårsafton, har protesterat mot att lämnas där och krävt att få återvända till Malmö. De har också varit upprörda över att inte ha fått tillräckligt med information om vart de var på väg när de lämnade Malmö. Resan mellan Malmö och Grytan tog 15 timmar. Och för många som kommer till Grytan är förändringen från kaotiska miljonstäder till Jämtlands skogar stor, säger Emma Arnesson som arrangerar aktiviteter för boendets asylsökande via organisationen Hej Främling.

- De är isolerade. I stort sett varje gång vi har aktiviteter på plats är det frivilliga från Östersund som inte ens hittar fram, utan irrar runt på de små skogsgrusvägarna. Tystnad och ödslighet kan förstås upplevas som skrämmande, särskilt för traumatiserade flyktingar, säger hon.

Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

Östersund (TT)
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro