ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asylsökande kan mista ersättning

Stockholm TT · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Asylsökanden utan pengar har rätt till en dagersättning från Migrationsverket under den tid som deras asylrätt utreds. Ersättningen ska räcka till bland annat mat och kläder. Det är de här pengarna som Jens Orback nu hotar att dra in om den asylsökande inte bosätter sig på den ort som Migrationsverket väljer ut. -Om man absolut vill bo på annat ställe, då får man ordna med försörjningen själv, föreslår Orback. Genom att dra in ersättningen vill Orback tvinga de asylsökande att bosätta sig mer jämnt fördelade över landet. -Vi har problem med ett alltför ojämnt flyktingmottagande. Vissa orter tar emot väldigt många flyktingar och andra tar emot väldigt få. Blir tillströmningen för stor kan det bli problem med arbete och egen försörjning, säger Orback till TT. Låter sig inte övertygas Hans tanke är att de asylsökande ska styras till orter där möjligheterna till egen försörjning och bra utbildning är som störst. När asylprocessen sedan är klar - enligt idealet redan efter tre till fyra månader - är förhoppningen att den som fått uppehållstillstånd ska stanna på orten.

Men varken oppositionen eller samarbetspartierna låter sig övertygas. -Det här är fullständigt absurt. Det är ett av de sämsta förslagen jag hört på länge, säger Kalle Larsson, vänsterpartiets flyktingpolitiska talesman. Dömd att misslyckas Larsson anser att förslaget riskerar att göra redan utsatta människor ännu fattigare och får medhåll från miljöpartiets Gustav Fridolin: -Jag tror inte att rätt sätt att lösa problemen är att sparka på människor som redan ligger och hoppas att de ska resa sig. Även folkpartiet, som av många anses förespråka en tuff integrationspolitik, är emot förslaget. -Man kan inte börja dra in människors ersättning innan man kan erbjuda en meningsfull tillvaro på andra ställen och det kan man inte göra i dag, säger Nyamko Sabuni. Enligt moderaternas Tobias Billström är en eventuell utlokalisering dömd att misslyckas så länge flyktingarna inte kommer in på arbetsmarknaden på sin nya bostadsort.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro