ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asylsökande tävlar om vem som får stanna i Norge

Emma Kirkhoff · 2 Jun 2015
Uppdaterad 2 Jun 2015
Amir Najjer från Gaza är en av deltagarna i "So you think you can stay".

Amir Najjer från Gaza är en av deltagarna i "So you think you can stay". Foto: Noas Youtube


Amir från Gaza riskerar att bli förföljd av Hamas och Leila från Iran är övertygad om att hon kommer att fängslas och torteras om hon tvingas lämna Norge. I reklamkampanjen So you think you can stay” får tv-tittarna rösta om vem av karaktärerna som får stanna i vårt grannland.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är den norska organisationen för asylsökande, NOAS, som står bakom reklamkampanjen, som jämför landets asylprocess med att vara med i en talangjakt. 

I ”So you think you can stay” tävlar åtta flyktingar om att få stanna i Norge. De får argumentera för sin sak, som om de vore med i talangjakten "Idol" eller "So you think you can dance", och sedan är det upp till tittarna att avgöra vem som vinner.

LÄS MER
Flygbussarnas hån mot Stefan Löfven och regeringsplanet hyllas på nätet

Deltagarna är fiktiva, men representerar verkliga personer som har fått avslag på sin asylsökan i vårt grannland. En av dem är Leila Hasani, 34, från Iran. Hon är övertygad om att hon, på grund av att hon har konverterat till kristendomen, kommer att fängslas och torteras om hon återvänder till sitt hemland. 

Hon tävlar mot bland andra 27-årige Amir Najjer från Gaza, som torterades efter att ha anklagats för att samarbeta med israeliska styrkor. Nu riskerar han att förföljas av Hamas om han tvingas återvända till Gaza.

– Vi vill visa historier om några av dem som flydde till Norge. I talangjakten presenteras personer som Amir, som vi anser bör få uppehållstillstånd i Norge, men som ändå har vägrats asylsökan, säger Mari Sall Blade, rådgivare för Noas, enligt Dagens media.

LÄS MER
Här kan den blinda mamman se barnet i magen för första gången

Organisationens mål med kampanjen att visa de öden som människor som söker asyl i Norge bär på, och att ge ansikten åt en grupp människor som man menar ofta porträtteras negativt i media. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro