ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Asylsökande var gravid i åttonde månaden – tvångsutvisades och födde för tidigt

Aron Andersson · 20 Dec 2014
Uppdaterad 20 Dec 2014

Foto: Robin Haldert/TT


klar

Artikellänk är kopierad

När familjen skulle utvisas hade mamman intyg om att hon inte fick flyga. Ändå fördes de till Arlanda. Först där tvingade en läkare polisen att ta familjen till sjukhus. Där födde hon sitt barn en hel månad för tidigt.

Klockan sex på morgonen den 4 november väcktes tvåbarnsfamiljen av att ett tiotal personer stod i dörren. De trängde sig in i lägenheten och började gå igenom familjens tillhörigheter. 

– De kollade igenom alla våra kläder, de kollade allt och vände upp och ner på hela lägenheten. Vi satt i ett hörn och var jätterädda, särskilt barnen som skakade, säger Nurlan Abasbekov.

Han, hans fru och deras två döttrar, fick sitt utvisningsbeslut redan 2012 och det lämnades över till Gränspolisen samma år. Först i november i år verkställde alltså polisen ärendet. Men mamman i familjen, Aygul, hade nu hunnit bli gravid i åttonde månaden. Enligt familjen hade hon ett graviditetsintyg där en barnmorska skriver att hon inte bör flyga, något som polisen ska ha struntat i.

– De packade ner allt som vi hade och körde oss klockan 11 hemifrån till polisstationen, berättar Nurlan Abasbekov.

– På polisstationen kräktes min fru tre-fyra gånger. Polisen följde med henne till och från toaletten som om hon var en brottsling.

Familjens äldsta dotter har sedan familjen kom till Sverige från Kirgizistan för tre år sedan fått läkarbehandling. Hon är handikappad och har autism, något som Nurlan menar gör händelsen ännu mer traumatisk för henne.

– Sådant som pistoler, uniformer och batonger och allting ska hon inte behöva se.

Enligt honom fick de vänta på polisstation till klockan fem på kvällen, utan att barnen fick något att äta. Det var först när deras mamma sa till som de fick mat. Därefter fördes familjen till Arlanda flygplats, trots att det var tydligt att gravida Aygul inte mådde bra.

– På flygplatsen började hon tappa balansen och svimmade nästan några gånger. De såg att hon var svag.

De poliser som fört familjen till Arlanda var fast bestämda om att familjen skulle utvisas. Enligt familjen var det först nu som en läkare kom till platsen och gjorde bedömningen att kvinnan måste till sjukhus. Till slut avbröts utvisningen och hela familjen fick följa med till sjukhuset.

En vecka senare, den 11 november, föddes parets första son, en månad för tidigt. Han får fortfarande hjälp att andas genom en apparat, och hans mamma har fått en förlamning i vänster sida av ansiktet efter förlossningen.

I ett brev till Migrationsverket från Danderyds sjukhus skriver en kurator om födseln: ”Hon hamnade i värkarbete på grund av den stress som situationen utlöste och födde några dagar senare en prematur pojke”.

– Det enda jag är glad över är att det blev en pojke, eftersom jag redan har två flickor. Resten är jag så klart bekymrad, oroad och ledsen över, säger Nurlan Abasbekov.

Gränspolisen vill inte kommentera det enskilda ärendet men menar att polisen inte tar beslutet om en gravid kvinna kan flyga eller inte.

– Det är en medicinsk bedömning som en ansvarig läkare har gjort, den bedömningen gör inte vi. Gör läkaren en medicinsk bedömning att hon inte kan flyga så avbryter vi, säger Per-Uno Johansson vid Gränspolisen i Stockholm.

Enligt familjen fanns ett intyg om att kvinnan inte skulle flyga?

– Om det var den här flygningen som gick till Kirgizistan så har vi en läkare med ombord och då gör han bedömningen om de är flygbara eller inte och han samråder i sin tur med vår läkare.

Varför görs bedömningen så sent om ni har familjen i förvar hela dagen?

– Det kan inte jag svara på eftersom jag inte var med, vi tillkallar läkare när vi anser att det behövs.

Familjen menar att polisen inte tagit någon hänsyn till mamman och den handikappade dotterns tillstånd?

– Det är deras uppfattning, vi gör hela tiden vårt bästa för att alla ska må bra och vi tar hänsyn till de omständigheter vi känner till.

Familjens juridiska ombud Olof Norberg tycker dock att polisens agerande är under kritik.

– Det var olämpligt av dem faktiskt. De gick över gränsen på ett oproportionerligt sätt. Hon berättade att hon var gravid, de borde ha lyssnat på det.

Enligt honom är det osäkert vad som kommer att hända härnäst, men familjen kommer eventuellt att ansöka om uppehållstillstånd på nytt med anledning av familjens äldsta dotters handikapp.

– Det vi pratat om är att försöka göra en ansökan för henne med anledning av en lagändring som kom i somras, när man sa att det skulle bli lättare för barn att få uppehållstillstånd, säger han.

Nurlan Abasbekov säger att han är besviken på polisens agerande, och att han inte hade förväntat sig en sådan behandling.

– Hoppet var självklart att få någon sorts skydd och säkerhet, men det får man inte. Det är så här de behandlar oss.

– Jag har en känsla av det här utvisningsbeslutet de fått, det här pappret, är mycket viktigare än ett människoliv. 

Läkare: ”Är hon i behov av medicinsk hjälp ska hon få det”

Enligt Charlotta Grunewald, överläkare vid Karolinska universitetsjukhuset finns det vissa risker med att flyga som gravid. 

– Medicinskt sett rekommenderas att undvika att flyga långt under senare delen av graviditeten, på grund av risken för blodproppar, säger hon till Metro.

Däremot menar hon att själva flygningen inte kan påskynda förlossningsprocessen och att en bedömning av riskerna måste göras från fall till fall. Det graviditetsintyg som familjen fått av sin barnmorska väger inte tungt i sammanhanget enligt henne.

– Ett intyg ska i så fall skrivas av en läkare på medicinska grunder.

Hon vill inte uttala sig om gränspolisens hantering av det specifika ärendet men säger att även personer som utvisas har rätt till läkarvård.

– Om hon är i behov av medicinsk hjälp så ska hon få det, oavsett hur långt hon kommit i utvisningsprocessen. Det är vår skyldighet i ett civiliserat land.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro