ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ät mer säsongssmart med de rätta grönsakerna

Hannah Andersson · 7 Okt 2013
Uppdaterad 7 Okt 2013
Ät säsongssmart med  de rätta grönsakerna I dag kan du välja vilka grönsaker du vill året om. Men tänker du efter kan du få både miljövänligare och godare mat.

Ät säsongssmart med de rätta grönsakerna I dag kan du välja vilka grönsaker du vill året om. Men tänker du efter kan du få både miljövänligare och godare mat. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Vill du göra mer säsongssmarta val i din kost? Här tipsar Metros hälso- och träningsredaktör Hannah Andersson om vilka grönsaker som är i säsong just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Att välja frukt och grönt efter säsong har många fördelar. Låter det inte ganska självklart att välja livsmedel som smakar mer, är billigare, av bättre kvalité samt har en positiv inverkan på miljön? 

Med dagens utbud av importerade frukter och grönsaker kan det vara svårt för oss konsumenter att veta vad som är det säsongssmarta valet. Som konsument är man i dag van vid det otroliga utbudet av råvaror oavsett tid på året.  

Vi har precis gått in i en ny säsong med gott om gröna och näringstäta livsmedel att välja bland.

Enligt Naturskyddsföreningen ska du i oktober till november satsa på följande grönsaker: blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, salladskål, savojkål, vitkål, stjälkselleri. 

Att äta mer säsongsanpassat betyder självfallet inte att man helt måste avstå från importerade frukter och grönsaker. Ett tips är att se just de frukter och grönsaker som lyxiga livsmedel, som får förgylla vardagen då och då. 

Ska man satsa på att äta mer säsongsmart är det viktigt att reflektera över de matval man gör i vardagen. Att konsumera frukt och grönt i säsong kommer gynna både din och framtida generationers hälsa.

Följ Hannah Anderssons blogg här

klar

Artikellänk är kopierad

Hannah Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro