ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ät mer sill – och lev längre

Jenny Sköld · 16 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Sillen – nyttig, billig och ekologisk

klar

Artikellänk är kopierad

Ät mer sill! Den är inte bara nyttig och god – utan också ett bra miljöval. Allt enligt en ny studie från Chalmers.Det finns många anledningar att ta en extra sillbit till nubben i midsommar. En är den goda hälsoeffekten. En annan att sillen är ett ekologiskt val. Och så är det ju så gott!Enligt en ny avhandling som lagts fram vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg är sill lika rik på nyttiga fettsyror som till exempel lax.– Sillen är mycket rik både på omega 3, vitamin D, selen och vitamin B12, ämnen som de flesta behöver få i sig mer av, säger forskaren Helen Lindqvist.Hon har gjort fyra studier som tillsammans visar på de goda hälsoeffekterna av sillkonsumtion:• Det goda kolesterolen ”DHL” ökade i blodet.• Halterna oxidationsprodukter i blodet minskade och fettcellernas storlek förbättrades.• Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA ökade, vilket kan kopplas till en minskning av åkerförkalkning hos människan. Det i sin tur leder till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.Men Helen Lindqvist framhåller också de ekologiska effekterna av att vi väljer fisk i stället för utrotningshotade fisksorter som torsk och en del lax. Sillen som matfisk är dessutom mindre resurskrävande.– I dag blir endast en liten del av sillfångsten matfisk, den mesta blir djurfoder. Det skulle vara mer resurseffektivt om vi åt mer sill i stället för att fångsten mals ner till fiskmjöl som till exempel går till uppfödning av lax.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro