ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åt snö och sov på granris – så överlevde norska Julie, 20, tre dygn ensam i fjällen

Emma Björkman · 26 Jan 2015
Uppdaterad 26 Jan 2015
Julie Abrahamsen i en intervju efter att hon räddats från fjället. 

Julie Abrahamsen i en intervju efter att hon räddats från fjället.  Foto: Globalnews.ca/


Det började som en vanlig offpist-tur men slutade i en kamp på liv och död. Norska Julie Abrahamsen tillbringade tre dygn ensam i kanadensiska fjällen innan hon kunde räddas.

klar

Artikellänk är kopierad

Norska Julie Abrahamsen när hon kliver ut ur räddningshelikoptern.
Norska Julie Abrahamsen när hon kliver ut ur räddningshelikoptern.Foto: Globalnews.com
Det var i det här området som Julie Abrahamsen försvann.
Det var i det här området som Julie Abrahamsen försvann.Foto: Google Maps
Foto: Globalnews.ca
Blackcomb Mountain i skidorten Whistler Blackcomb.
Blackcomb Mountain i skidorten Whistler Blackcomb.Foto: Alamy / All Over Press

20-åriga Julie Abrahamsen har stått på en snowboard sedan hon var sju år. I onsdags förmiddag förra veckan tog hon liften upp för att åka offpist i Whistler Blackcomb i British Columbia, Kanada. Efter det var hon spårlöst försvunnen i tre dygn.

– Det var en av de sista dagarna med pudersnö och jag som många andra körde offpist. Jag åkte efter men tappade till slut spåren, säger Julie Abrahamsen till norska Verdens Gang.

När hon inte kom hem blev både hennes rumskompisar i Kanada och hennes föräldrar hemma i Norge oroliga. På fredagen började polisen att söka efter den saknade 20-åringen. I lördags strax efter lunchtid kunde hon räddas efter att räddningspersonal i helikopter upptäckt hennes fotspår i snön. ► Överlevnadskunskaperna gjorde Sailor, 7, till enda överlevande efter flygkrasch Julie Abrahamsen berättar för VG.no att första natten sov hon under sten. Skorna var blöta så hon tog av sig på fötterna, la dem i jackans luva och stoppade in dem i hjälmen för att hålla värmen. Hennes mobil hade slut på batterier. Bristen på mat gjorde att hon tvingades äta snö.  – Den natten hörde jag några djur närma sig mig och blev lite rädd, säger hon till VG.no.

Dagarna ägnade hon åt att försöka ta sig tillbaka till civilisationen. Hon följde ett vattendrag i hopp om att det skulle ta henne till ett bebyggt område men stötte bara på nya berg.

En annan natt gjorde hon sig en bädd av granris. Julie Abrahamsen tackar vädret för att hon klarade sig så pass bra som hon gjorde. – Jag skulle vilja säga att jag hade tur med vädret. Det var inte så kallt som det normalt är utan var ganska milt, säger hon till Global News.

När räddningsteamet hittade henne i lördags var hon hungrig, kall och blöt. Hon fördes till sjukhus för undersökning men skrevs ut samma kväll med lättare köldskador på sina händer och blåmärken på benen.

– Jag fick ta en lång, varm dusch och fick lägga mig i min egen säng. Det hade jag drömt om i tre dagar, säger Julie Abrahamsen till Global News.

Julie Abrahamsen åkte till Kanada för att åka snowboard i början av januari. Planen är att hon ska vara kvar till mars. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro