ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtal: Fick mutbrygga för att godkänna Söderledstunneln

Lilian Andersson · 6 Sep 2013
Uppdaterad 6 Sep 2013
Åtal: Fick mutbrygga för att godkänna Söderledstunneln Tjänstemannen använde ungefär 50 kvadrat av det tryckimpregnerade virket till att bygga om sin brygga på lantstället i Trosa. Cirka 20 kvadrat av virket användes till att klä om en veranda. Resterande del av virket, 10–15 kvadrat, förvarades på lantstället.

Åtal: Fick mutbrygga för att godkänna Söderledstunneln Tjänstemannen använde ungefär 50 kvadrat av det tryckimpregnerade virket till att bygga om sin brygga på lantstället i Trosa. Cirka 20 kvadrat av virket användes till att klä om en veranda. Resterande del av virket, 10–15 kvadrat, förvarades på lantstället. Foto: Polisen


En kommunal tjänsteman på trafikkontoret i Stockholm åtalas för mutbrott i samband med arbetet med Söderledstunneln. Han ska ha tagit emot virke av en byggledare.

klar

Artikellänk är kopierad

Virket kom ursprungligen från en riven brygga utanför Sigtuna.
Virket kom ursprungligen från en riven brygga utanför Sigtuna.Foto: Polisen

– Jag höll på att bygga en brygga på mitt lantställe, säger han.

Enligt åtalet ska tjänstemannen i november 2011 ha tagit emot virke av en byggledare och använt det till att bygga om på sitt lantställe, vilket strider mot kommunens policy om mutor och gåvor. Tjänstemannen som avskedades för drygt ett år sedan förnekar brott.

Oegentligheterna upptäcktes förra våren i samband med att Skatteverket slog larm om misstänkta grova ekobrott i mångmiljonklassen bland flera konsulter som jobbat med Söderledstunneln. En brottsutredning som ännu pågår. 

Lars Jolerus, avdelningschef på trafikkontoret, säger att de ser mycket allvarligt på det som hänt:

– Tjänstemannen avskedades på grund av brottsmisstankarna.

Tjänstemannen, som bland annat attesterade konsulternas fakturor som projektledare, tog emot virke värt minst 5 000 kronor av en av dem men har hävdat att det var tänkt att han skulle betala för det:

– Jag höll på att bygga om en brygga på mitt lantställe.

Tjänstemannen uppger i förhör att han ibland haft problem att hävda sig mot byggledaren, som är en stark person:

– Jag har haft svårt att säga nej.

Byggledaren som åtalas för bestickning förnekar brott:

– Självklart skulle han betala för virket.

klar

Artikellänk är kopierad

Lilian Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro