ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtal för dödlig hundattack – men ovanligt att hundar dödar människor

Karl Enn Henricsson · 25 Mar 2019
Uppdaterad 25 Mar 2019
Den 15-årige pojken dödades av en hund av amerikansk bulldogg. Arkivbild.

Den 15-årige pojken dödades av en hund av amerikansk bulldogg. Arkivbild. Foto: Polisen/Wikipedia Wabach.


Nyligen väcktes åtal mot en matte vars hund dödade en 15-årig pojke. Att hund dödar människor i Sverige är dock ovanligt, och det handlar om ett fåtal fall de senaste 20 åren. Men årligen söker omkring 5 000 personer vård på grund av hundbett.

klar

Artikellänk är kopierad

Hunden gick till attack mot den 15-årige pojken och högg honom upprepade gånger i bland annat ansiktet och halsen. Dramat utspelade sig i Ljusnarsbergs kommun förra sommaren, och pojkens liv gick inte att rädda.

Nyligen åtalades hundens matte, en kvinna i 60-årsåldern, för vållande till annans död. Pojken var fosterhemsplacerad hos kvinnan.

LÄS MER
Ung man attackerades av hund – omkom av skadorna

Kvinnan ska ha brustit i tillsyn och aktsamhet som krävs ”såsom ägare till en hund med mycket dominanta egenskaper som i sin mentalitet haft en benägenhet att reagera på situationer och händelser med att gå till angrepp”, enligt åtalet.

Åklagaren: Lite oklart vad som hänt

– Det är lite oklart vad som har hänt. Pojken var ensam med hunden då ägaren gick inomhus och var borta några minuter. Hon är väldigt osäker så här i efterhand om pojken lekte lite med hunden eller om de inte hade något samröre, säger åklagare Louise Helleday.

Hunden var enligt åtalet en amerikansk bulldogg, och den avlivades på plats av polisen.

Efter att den 15-åriga pojken hade attackerats, avlivades hunden på plats av polisen.
Efter att den 15-åriga pojken hade attackerats, avlivades hunden på plats av polisen.Foto: Polisen

Att en människa dödas av en hund i Sverige är ovanligt.

Åklagaren har kallat Sirkku Sarenbo, docent och universitetslektor på institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet, som expertvittnet.

I ett mejl listar hon sju personer som i Sverige har avlidit på grund av hundbett eller hundangrepp mellan 1998 och 2016, men påpekar samtidigt svårigheten med att få fram underlag kring dödliga hundattacker.

”Kan aldrig lita på en hund till 100 procent”

– Vi kan inte ställa oss bakom dessa siffror då vi inte har det underlaget. Tack och lov är det väldigt ovanligt att människor dödas av hundar. När man gjorde utredningen inför Lagen om tillsyn över hund och katt 2003 var genomsnittssiffran för dödsfall till följd av bett eller angrepp av hund vart sjätte år, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, SKK.

Även han har lämnat uppgifter under utredningen i ärendet med den 15-årige pojken.

Varje år skadas omkring 5 000 personer så allvarligt av hundbett att de tvingas söka vård. Ofta uppkommer skador i samband med lek eller när en människa försöker stoppa ett hundslagsmål, enligt SKK.

– Hundägaren har ett stor ansvar och du kan aldrig lita på en hund till 100 procent, oavsett om det är en polishund eller en sällskapshund. Hunden kan utsättas för skrämsel, chock eller vad som helst och i försvar bita, säger Hans Rosenberg.

Begreppet kamphund är omdiskuterat. Svenska kennelklubben vill själva inte använda sig av begreppet kamphund när det gäller amerikansk bulldogg.

– Man ska komma ihåg att även en tax kan vara kapabel att bita ihjäl ett litet barn, säger Hans Rosenberg.

Rättegång i slutet av maj

Att förbjuda vissa raser, som bland annat har gjorts i Danmark, ser han inte som ett alternativ för att försöka minska skador uppkomna av hundar.

– Enligt utredningar har de ändå inte kommit tillrätta med problemen. Det är bara ett populistiskt beslut från politiker. Börjar man förbjuda en ras så är risken att andra raser också kan drabbas och då sitter man där i en rävsax.

Lösningen är istället att ställa högre krav på hundägarna, enligt Hans Rosenberg.

– Man måste lära hundägarna att köpa hundar som de kan hantera. Man ska inte köpa hund med ögat eller hjärtat för då kanske det inte alls blir rätt. Och så behöver vi mer hjälp från myndigheter som polisen att sålla bland människor då vissa inte är lämpliga som hundägare.

pil
Personer i Sverige som avlidit till följd av hundbett eller hundangrepp:

1998: Kvinna i 50-årsåldern

2000: Kvinna i 80-årsåldern

2004: Kvinna i 60-årsåldern

2008: Pojke

2015: Man i 50-årsåldern

2016: Kvinna i 40-årsåldern

2016: Kvinna i 70-årsåldern

Källa: Källa: Sirkku Sarenbo, docent och universitetslektor på institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro