ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtal för miljonbedrägeri med internetannonser

Petter Sundsten · 22 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

BEDRÄGERI. Den 32-årige mannen sålde internetannonser för 20 miljoner. Det var bara ett problem. Ingen såg reklamen.En känd marknadschef har sagt att hälften av alla reklampengar var bortkastade – men att han inte visste vilken halva.I det här fallet var alla 20 miljonerna bortkastade.

Under åren 2003–2005 var det en god omsättning på 32-åringens säljföretag. Tillsammans med sina säljare fick de de norska företagen att köpa reklamplatser på två olika internetsidor, som närmast kan liknas vid gula sidorna för företag. Under det första året sålde han annonser för 6,4 miljoner kronor, andra året för 9,9 miljoner och tredje året för 5 miljoner kronor.Nu åtalas han för grovt bedrägeri, grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Enligt åklagaren Stig Åström har internetsidorna haft så få användare att de saknat reklamvärde.Enligt stämningsansökan har 32-åringen och hans säljare systematiskt lurat kunder på reklampengar. Bland annat har man använt speciella säljmanualer där diverse försäljningstrick finns nedskrivna och, enligt åklagaren, bevis på att internetsidorna var helt värdelösa från marknadsföringssynpunkt. Han anser att brottsligheten är så grov att mannen ska åläggas näringsförbud.

Den 32-årige mannen bor i Stockholmsområdet och har drivit sitt bolag sedan 1997. När Metro når mannen avböjer han att kommentera åtalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro