ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtal för utsläpp på Hallandsåsen

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Banverkets projektchef Christer Möller och entreprenören Skanska-Vincis dåvarande projektchef Stig Eriksson åtalas för vållande av miljöstörning. Miljöåklagare Ingvar Wennersten riktar också stämningen mot deras arbetsgivare och kräver såväl Banverket som Skanska-Vinci på företagsbot.

Utsläppet av cement och bentonitlera den 21- 22 juli 2003 i samband med provborrningar uppe på åsen grumlade bäckvattnet och höjde pH-värdet, vilket dödade fiskar och kräftdjur på en sträcka av tre kilometer. Vattnet var brunt I den stämningsansökan som Ingvar Wennersten sände till Helsingborgs tingsrätt på onsdagen skriver han att brottet skett av oaktsamhet eftersom projektledningen nonchalerade varningar från den 13 juli 2003, drygt en vecka före det stora utsläppet. Redan då fanns tecken på att tätningsmaterial läckte ut ur borrhålen. -Då kommer folk upp till borrarbetsplatsen och säger att det finns något i bäcken. Det finns också bilder på att vattnet var alldeles brunt. Men i princip avfärdar man att det skulle ha något med borrningarna att göra, säger Wennersten. I det första pressmeddelandet från Banverket den 22 juli 2003 slås fast att "testborrning orsakade läckage till Lyabäcken". Men både Banverket och Skanska-Vinci ifrågasatte sedan sambandet. "Vi anser inte att vi varit vårdslösa och inte heller att utsläppet kan ha tryckts upp från testborrningen som åklagaren påstår", heter det i onsdagens pressmeddelande från Skanska-Vinci. Banverket kommenterar inte den frågan före rättegången. Välkomnar prövning I höstas erbjöds Banverket och Skanska-Vinci att betala företagsbot och därmed slippa rättegång och åtalen mot Möller och Eriksson. Men erbjudandet tillbakavisades. -Vi tycker inte att vi har gjort något fel. Därför välkomnar vi en rättslig prövning, säger Pernilla Gustafson, informationsansvarig hos Skanska-Vinci. Banverket skriver i ett pressmeddelande att man ser fram emot en bedömning av om det som hänt var ett brott. -Det är skönt att det här blir prövat. Det har hängt över oss länge, säger Christer Möller. Stig Eriksson var på onsdagen på resa och omöjlig att nå för en kommentar, enligt Skanska.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro