ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtal: Hon drogade rivalen med vodka och sömnmedel – mördade henne med hammare 

TT · 19 Nov 2014
Uppdaterad 19 Nov 2014
Polis spärrade av en lägenhet i Askersund i samband med att en kvinna hittats mördad strax utanför Kumla

Polis spärrade av en lägenhet i Askersund i samband med att en kvinna hittats mördad strax utanför Kumla Foto: Pavel Koubek / TT


klar

Artikellänk är kopierad

25-årigÖrebrogriftefridenstyckmordenstyckmordI dag åtalas vid en kvinna vid  tingsrätt för mord och brott mot . Åtalet är ovanligt eftersom misstänkta mördare oftast är män och få i Sverige — i snitt begås ett, max två, per år.

– Hon har erkänt misshandel och vållande till annans död och även brott mot griftefriden, säger 25-åringens försvarare, advokat Johan Eriksson, till TT.

Enligt tidigare uppgifter ska själva mordet ha skett i Askersund i södra Närke den 18 juni. Kroppsdelarna ska sedan ha hittats i en skogsområde i Kumlatrakten, ungefär fyra mil bort.

Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att hon inte är psykiskt störd i juridisk mening. Om hon döms kan hon därför inte lämnas över till rättspsykiatrisk vård.

Enligt stämningsansökan har den nu mordåtalade kvinnan åkt till Askersund utrustad med en hammare, en förskärare, en flaska vodka, medicin för insomning och sömnhormon, sprutor och kanyler.

I bilen preparerade hon sprutorna med vodka, insomningsmedicin och sömnhormon.

Beväpnad med förskäraren och hammaren gick hon sedan in i huset där hon väntade på att den andra kvinnan skulle komma ut ur lägenheten. När hon gjorde det gick 25-åringen till attack med hammaren och slog flera slag mot huvudet, enligt stämningsansökan.

Den andra kvinnan gjorde motstånd och skrek när 25-åringen efter slagen släpade in henne i lägenheten, samtidigt som hon försökte att dämpa skriken med en handduk. Därefter satte hon en spruta i nacke och bål, enligt stämningsansökan. Efter det utdelades flera hugg med förskäraren mot halsen och ansiktet.

25-åringen hämtade sedan jaktkniv, som enligt åtalet funnits i vardagsrummet, och använde den för att utdela ännu fler hugg mot hals och ansikte.

Den attackerade kvinnan förblödde till döds av skadorna.

Med hjälp av en såg och en kniv ska 25-åringen sedan ha styckat kroppen och lagt delarna i stora plastpåsar som hon burit ner till bilen som hon parkerat nära porten. Bilen med kroppsdelarna lät hon sedan stå parkerad när hon på eftermiddagen åkte till jobbet i ett annat fordon.

På kvällen återvände 25-åringen till Askersund för att hämta kroppsdelarna som hon körde till Hällabrottet i Kumla där hon gömde dem på olika platser.

Till åklagarens bevisning hör bland annat en såg, en förskärare, en kniv, en hammare, sprutor, fem kassar och en flaska vodka. Åklagaren åberopar också flera förhör med vittnen som berättat att 25-åringen haft uppsåt att döda den andra kvinna.

– Motivet är svartsjuka. Den åtalade och offret har haft en relation till en och samma man, säger åklagaren Lars Duberg till TT.

I övrigt vill han inte säga mycket mer än det som står i åtalet.

– Brottet har varit planerat och sedan framgår det ju ganska mycket av gärningsbeskrivningen vad som hänt.

Du åberopar flera vittnesförhör för att bevisa att hon haft uppsåt att döda. Ska man tolka det som att hon sagt till flera personer att hon planerat att döda den här kvinnan?

– Hon har ju haft inställningen att hon har medgett misshandel och vållande till annans död. Jag påstår att dödandet varit uppsåtligt, säger Lars Duberg som inte vill gå in på vad det är 25-åringen sagt i samtal med andra.

Bevisläget ser han som gott.

Den åtalades försvarare, Johan Eriksson, säger till TT att gärningsbeskrivningen till stor del grundar sig på kvinnans egna uppgifter, men att hon anser att hon inte gjort sig skyldig till mord utan till grov misshandel och vållande till annans död. 25-åringen påstår att hon inte hade uppsåt att döda.

Framstår inte det påståendet som lite konstigt med tanke på hur mycket utrustning hon hade med sig?

– Hon hade två alternativa planer när hon begav sig till lägenheten tidigt på morgonen. Ingen av planerna var att hon skulle ta livet av den andra kvinnan. Men sedan gick allt över styr och ingenting blev som hon hade tänkt sig, säger Johan Eriksson.

Det som följde på dödandet beskriver han som "präglat av panik".

– Hon hämtar ju saker och far omkring där under förmiddagen. Det hände en massa konstiga saker som var helt oplanerade. Om man nu har en plan att ta livet av någon borde den planen också täcka vad man ska göra därefter, säger han.

Vill du säga något om hur den åtalade mår i dag?

– Hon lever ju naturligtvis med en enorm skam för vad hon gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro