ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtal: Polis krävde smörgåstårta för att utreda stöld

Jonas Andersson · 5 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ÅTAL En polisman åtalas vid Lunds tingsrätt för mutbrott alternativt tjänstefel. Polismannen har enligt åtalet krävt att få en smörgåstårta i ersättning för att polisen utredde en stöld.

I april förra året blev en Lundastudent bestulen på sin bastrombon. Instrumentet var värt nästan 50 000 kronor och studenten var mycket angelägen om att få tillbaka det. Den bestulne frågade utredaren om han själv kunde göra något för att snabbt få tillbaka bastrombonen. Han fick då till svars att det kunde underlätta om han bjöd poliserna på smörgåstårta.

Studenten hävdar att utredaren kom med nya påtryckningar om smörgåstårtan efter det att tjuven gripits och instrumentet kommit till rätta igen. Polismannen ville ha en smörgåstårta för 10-12 personer och han hade även synpunkter på var studenten skulle inhandla den. Studenten beställde en smörgåstårta för 8 personer som en annan anställd vid polisen hämtade i butiken. Smörgåstårtan kostade 370 kronor.

– Värdet har ingen större betydelse, säger chefsåklagare Jörgen Lindberg vid riksenheten för polismål i Malmö. Jörgen Lindberg anser att poliser rent allmänt måste vara försiktiga med att ta emot gåvor från allmänheten. Men i det här fallet handlar det inte bara om att ta emot en gåva utan om att kräva den som en motprestation för polisens arbetsinsats, menar han. Jörgen Nilsson, närpolischef i Lund, säger att det händer att poliser får tackkort och blommor från allmänheten. – Vi har sagt att handlar det om ett ringa värde så får man ta emot det. Men det får aldrig vara så att polisen kräver en motprestation för att göra sitt jobb, säger han.

Jörgen Nilsson säger att det är främmande för honom att polismannen skulle ha krävt en smörgåstårta för att göra sitt jobb men att han inte vill föregripa tingsrättens bedömning. Den åtalade polismannen arbetar som vanligt i väntan på rättegången. Han förnekar brott men medger att han och studenten har talat om en smörgåstårta.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro