ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtalad för gruppvåldtäkten i Fittja – en skojgrej”

Karl Enn Henricsson · 2 Dec 2017
Uppdaterad 4 Dec 2017
Kvinnan anmälde att hon gruppvåldtagits i ett trapphus i Fittja.

Kvinnan anmälde att hon gruppvåldtagits i ett trapphus i Fittja. Foto: TT/Polisen


En av männen som åtalats efter den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja berättar hur hans vänner skrattade och filmade övergreppet. Det var mer på skoj, en skojgrej typ”, säger han i polisförhör. Rättegången mot fem åtalade män avslutas till veckan.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det var 19-20 killar som väntade i ett trapphus. De diskuterade, vem som skulle få sätta på mig först och jag fick panik”, berättade kvinnan, som är i 30-årsåldern, för polisen några timmar efter överfallet. Gruppvåldtäkten ska ha genomförts i ett trapphus i Fittja den 14 augusti förra året. ”De drog upp mig till 2:a våningen i trapphuset. Många stod och väntade med byxorna nere och väntade på sin tur”.

Kvinnan har berättat för polisen hur hon följde med en kille till trapphuset. Syftet var att köpa narkotika. Hon har vidare uppskattat att ett tiotal män förgrep sig på henne, men att det totalt fanns ett tjugotal på platsen. Våldtäkten ska ha pågått i timmar.

Till veckan avslutas rättegången mot de fem män som åtalats för inblandning i våldtäkten. På kvinnans kläder hittades sperma som i slutet av förra året kunde matchas mot tre av de nu åtalade. De tre har medgett att de har haft sex med kvinnan, men redogjort för olika händelseförlopp och påstått att det inte var någon våldtäkt.

En av männen, en 23-åring, har i polisförhör berättat att kvinnan tillfredsställde honom oralt medan några av hans vänner såg på. ”De skrattade och de såg också. Vissa filmade, vissa sa ’fan vad äcklig du är’ typ sådär. Det var mer på skoj, en skojgrej typ”.

Efter övergreppet försökte kvinnan få hjälp av flera personer i Fittja, men möttes med: ”Men, usch du har sperma i ansiktet och på kläderna, blanda inte in oss”. Hon fick även höra att hon var äcklig, har hon berättat.

Hon tog sig till centrala Stockholm där hon fick hjälp av polisen att ta sig till sjukhus.

Metro har tidigare berättat om den misstänkta gruppvåldtäkten, där utredningen kantats av misstag. De tre misstänkta gärningsmännen greps först i juni – drygt ett halvår efter att de hade identifierats – på grund av resursbrist, enligt åklagare Markus Hankkio. Då visade det sig att polisen hade undersökt fel trapphus och en ny brottsplatsundersökning fick genomföras – nästan ett år efter den första. Vid den nya undersökningen hittades sperma som knöts till en 22-årig man som åtalade för medhjälp till grov våldtäkt.

Under sommaren misstänktes ytterligare fem män för inblandning i våldtäkten. Flera personer ska ha sett mobilfilmerna från övergreppet, men de har inte hittats.

Rättegången mot de fem män som åtalades avslutas till veckan. Alla har under utredningen nekat till brott.

”Det handlar om en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma för min klient. Det här är ett av de svåraste våldtäktsmål som jag stött på under mina 26 verksamma år”, har kvinnas biträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, tidigare skrivit i ett mejl till Metro.

pil
Tidslinje: Gruppvåldtäkten i Fittja

14 augusti 2016. En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja. Upp till 20 personer kan ha varit inblandade, enligt polisen, som undersöker det trapphus där de tror att våldtäkten har genomförts.

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

Mars 2017: 21-åringen häktas misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han försätts på fri fot efter några veckor.

16 juni 2017: 21-åringen, 19-åringen och 23-åringen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

20 jun 2017: Polisen gör en ny brottsplatsundersökning i ett angränsande trapphus och hittar sperma.

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

Källa: Källa: Tingsrätten, åklagaren

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro