ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtalade 18-åringen: Jag har huggit tre personer

Stefan Wahlberg · 9 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

 – Jag har huggit tre personer – mer tänker jag inte säga. Det blev ett kort förhör med den huvudmisstänkte 18-åringen när rätte­gången om mordet på Ahmed ”Romario” Ibrahim Ali inleddes i går.Många anhöriga och vänner till mordoffret fanns på plats vid Attunda tingsrätt – så många att inte alla fick plats på åskådarplats i rättssalen.Trots att minst 13 personer tros ha funnits på platsen intill E 4:an vid Kista där ”Romario” höggs till döds, har polis och åklagare haft stora problem med att få en klar bild av vad som egentligen hände. Kammaråklagare Ewa Tvengström har ändå valt att åtala 18-åringen för mord, samt en 16-åring och en 20-åring för mordförsök och medhjälp till mord.Artonåringen vägrade i går att svara på detaljfrågor, men enligt hans advokat Johan Åkerman erkänner hans klient vållande till annans död och grov misshandel.De övriga två åtalade förnekar brott.I går hördes också två unga män som fick livshotande skador vid händelsen, men ingen av dem kunde med 100-procentig säkerhet säga vem som gjort vad under det pågående tumultet.

Analys: Gruppens straff skrämmer mer

Inte ens den åtalade 18-åringens advokat tror på sin klient utan uppmanar domstolen att ”överväga hans erkännande som kan ha med påtryckningar att göra”. Vittnen som ”inte har sett något” och en syndabock som erkänner allt men vägrar att berätta vad som hände är en mardröm för domstolen. Rätten har en skyldighet att utreda att erkännandet stämmer med verkligheten innan någon kan fällas.

Om det är som åklagaren och advokaten befarar så är detta ett utslag av att ungdomarnas tilltro till rättssamhället har bytts ut mot en mentalitet där konflikter ska skötas ”internt”. Den som tjallar ska bestraffas och man fasar mer för gruppens straff än för samhällets.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro