ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtalade för nazistattacken i Kärrtorp inför rätta

Clarence Frenker · 28 Feb 2014
Uppdaterad 28 Feb 2014
Åhörare väntar utanför rättssalen.

Åhörare väntar utanför rättssalen. Foto: Urban Brådhe


Säkerheten är hög när de sju män som åtalats efter nazistattacken i Kärrtorp i dag ställs inför rätta. En av dem är den utpekade ledaren för Svenska motståndsrörelsen som enligt åtalet organiserade dådet.

klar

Artikellänk är kopierad

De åtalade misstänks ha stormat en demonstration mot rasism i Kärrtorp.
De åtalade misstänks ha stormat en demonstration mot rasism i Kärrtorp.Foto: TT
Emil Hagberg, en av de åtalade, pekas ut som ”nästechef” för nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, och ska ha gett order på plats i Kärrtorp.
Emil Hagberg, en av de åtalade, pekas ut som ”nästechef” för nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, och ska ha gett order på plats i Kärrtorp.Foto: Polisen
Foto: TT
Foto: TT
En vecka efter attacken hölls en ny demonstration mot rasism i Kärrtorp, där över 20 000 personer deltog.
En vecka efter attacken hölls en ny demonstration mot rasism i Kärrtorp, där över 20 000 personer deltog.Foto: TT
Foto: TT

Barnfamiljer och boende attackerades plötsligt med knallskott, påkar och glasflaskor under den fredliga demonstrationen mot rasism i Kärrtorp.

I dag börjar rättegången mot de sju män som åtalats för våldsamt upplopp efter nazistattacken.

En av de åtalade är Emil Hagberg, 29, som pekas ut som ”nästeschef” i Stockholm för nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR.

Tillsammans med ytterligare två män, båda 24 år gamla, som kopplas till organisationen ska han enligt åklagaren ha haft en nyckelroll i planeringen av dådet, stått längst fram i ledet och gett order på plats.

– Han förnekar det som påstås i åtalet, säger Emil Hagbergs advokat Thomas Weilander.

Säkerheten är hög inför förhandlingarna, som kommer att hållas i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Förundersökning pågår ännu mot de övriga 22 personer som är misstänkta för delaktighet i attacken men som försatts på fri fot.

– Jag vill inte uttala mig om en eventuell hotbild. I samråd med polisen har vi funnit från tingsrättens sida att vi behöver hålla förhandlingen i säkerhetssalen, säger rådman Claudia Vadaszi.

I en Säpo-rapport framgår att Stockholm ses som SMR:s viktigaste avdelning. Där bor flera av organisationens medlemmar som också var med under attacken.

Enligt Anders Bergman, författare och expert på vänster- och högerextremism, ska händelsen i Kärrtorp tas på allvar.

– Det här var ytterligare en del av upptrappningen av våldet mellan vänster och höger där nu också tredje man blev inblandad. Om det som hände upprepas i valrörelsen kommer den bli väldigt stökig så därför får polisen inte underskatta den här typen av grupperingar, säger han.

LÄS ÄVEN: Röster från massdemonstrationen i Kärrtorp: ”Man blir gråtfärdig”

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro