ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Åtalas för att ha spionerat för Kina i Sverige

Karl Enn Henricsson · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
En 49-årig man har åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person i Sverige.

En 49-årig man har åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person i Sverige. Foto: Polisen/IBL


En 49-årig man åtalas nu, misstänkt för ha spionerat på personer med tibetansk härkomst i Sverige, för kinesisk räkning. Spioneriet har pågått under flera år och kan ha orsakat allvarlig skada mot ett stort antal personer, enligt åtalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 49-årige mannen är bosatt i Stockholmsområdet. Mellan juli 2015 och februari 2017 misstänks han ha spionerat på personer med tibetansk härkomst i Sverige.

Mannen ska ha agerat på uppdrag av den kinesiska underrättelsetjänsten och samlat in uppgifter som rör bland annat deras familjeförhållanden och resor till politiska aktiviteter, enligt åtalet.

Han ska även ha haft möten med företrädare för den kinesiska staten i Poen, och fått ersättning i form av kontanter. Mannen ska ha utgett sig för att själv sympatisera med tibetaner och på så sätt, via möten och telefonsamtal, samlat in uppgifterna.

Nu åtalas han för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.

– Det här är mycket allvarlig brottslighet. Spionaget drabbar mycket utsatta människor. Personer som har flytt till Sverige från totalitära regimer måste kunna känna sig trygga i att de fritt kan utnyttja sina grundlagsskyddade friheter för att exempelvis protestera mot en regim utan att de eller deras anhöriga ska riskera förföljelse eller andra övergrepp, säger åklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Brottet han åtalats för anses som grovt och mannens handlande ”kan ha orsakat eller kan komma att orsaka ett stort antal personer allvarlig skada samt då den främmande makten varit och är en mycket resursstark totalitär stormakt”, finns att läsa i åtalet.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro