ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ätbara julklappar du kan göra själv hemma

Menyse.com · 18 Nov 2009
Uppdaterad 7 Dec 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Sylt, chutney, kryddor – många julklappar kan göras enkelt på egen hand. En personlig och god present.

Julig nötblandning

Till 3,5 dl

1 dl valnötter1 dl solrosfrön1 dl osaltade cashewnötter1 dl hasselnötter1 dl pumpakärnor1 dl  russin1 dl kokosflingor0,5 dl glögg2 krm salt

Tillagning1. Blanda nötter och ­russin.2. Hetta upp en torr stekpanna. Tillsätt nötblandning, glögg och lite salt. Sänk värmen något så att nötterna inte bränns vid. Rör om tills vätskan torkat in.3. Låt svalna. Förvara i tättslutande kärl.

Saffransdoftande bröd

4 halvbröd (el. två stora)

50 gram jäst1 äpple2 citroner1 l ljummen mjölk3 fpk saffran à 0,5 gram1½ msk salt2 msk strösocker1,5 liter vetemjöl2 dl vetemjöl till utbakning1 ägg till pensling2 dl grovhackade sötmandlar

Brödform (på bilden trä)

Tillagning1. Värm mjölk fingervarmt. Riv gult citronskal. Kärna ur och riv äpple.2. Smula jäst i en stor bunke. Tillsätt mjölk och rör ut jästen.3. Tillsätt citronskal, äpple saffran, socker och salt. Blanda med mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.4. Häll mjöl på bakbord och bearbeta degen en kort stund. Fördela degen i formar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.5. Sätt ugnen på 175°.6. Vispa upp ägg i en kopp med gaffel. Pensla bröden med äggvisp. Strö över mandel. Grädda i ugn i cirka 30 minuter.

Hallon och vinbärssylt

Till 6 dl

½ kg hallonSaften av en halvcitron½ kg röda vinbär5 dl syltsocker

Tillagning1. Pressa citronjuice i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser.2. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka i cirka 10 min. Rör om.3. Häll upp i rengjorda ­burkar. Förslut väl.

Päronchutney

Till 4 dl

6 päron½ tsk chilipulverSaften av 1 citron2 msk strösocker6 cm färsk ingefärasalt

Tillagning1. Kärna ur och tärna päron. Skala och finhacka päron.2. Pressa citron i en tjockbottnad kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda cirka 15 minuter.3. Häll upp i rengjorda burkar. Förslut väl.

Annes grötblandning

40 portioner½ l liter quinoa½ liter linfrön½ liter solroskärnor½ liter pumpakärnor1 liter hel bovete

Blanda alla ingredienserna.

Förvaring: Torrt och mörkt.

Passar till: Frukt, mjölk, grötkrydda.

Tillagning1. Mät upp 0,75 dl per portion.2. Häll boveteblandningen i en kastrull och fyll på med dubbla mängden vatten, så att det precis täcker grynen. Koka upp och låt sjuda i 10–15 ­minuter.3. Servera gärna frukt, grötkrydda och mjölk till.

Grötkrydda3 dl mald kanel1½ dl mald ­kardemumma3 dl kokosflarn

Tillagning1. Hetta upp en torr stekpanna.

2. Rosta ingredienserna i cirka 3 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Akta så att det inte bränns vid.

klar

Artikellänk är kopierad

Menyse.com
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro