ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ateister på frammarsch

Metro · 28 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013
Komikerna Sanderson Jones och Pippa Evans leder humanistförsamlingen The Sunday Assembly som lyder under budordet ”Vi föddes ur ingenting, och vi kommer att försvinna i ingenting. Låt oss njuta tillsammans”.

Komikerna Sanderson Jones och Pippa Evans leder humanistförsamlingen The Sunday Assembly som lyder under budordet ”Vi föddes ur ingenting, och vi kommer att försvinna i ingenting. Låt oss njuta tillsammans”. Foto: Nick Cunard


De kallar sig den snabbast växande kyrkan i världen” – men de har ingen gudstro. Det rör sig om en ateistisk rörelse med ursprung i Storbritannien som nu sprider sig till andra länder. Men samtidigt med att ateismen vinner mark ökar kritiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Sanderson Jones talar.
Sanderson Jones talar.Foto: Nick Cunard
Söndagssamlingen växer med 3 000  procent per år, enligt egna siffror.
Söndagssamlingen växer med 3 000  procent per år, enligt egna siffror.Foto: Nick Cunard

I december tar den brittiska fysikern Peter Higgs emot Nobelpriset för att han förutsåg existensen av den så kallade Higgspartikeln, även kallad ”Gudspartikeln”. Att den verkligen finns visade forskare vid CERN-laboratoriet i fjol. Men finns Gud?

Absolut inte, hävdar en stridbar grupp av ateister, ledd av Richard Dawkins, en annan brittisk forskare. Och dessa ateister, kallade New Atheists, inte bara förnekar Guds existens. De gör det, enligt kritiker, på ett sätt som närmast imiterar beteendet hos religiösa fundamentalister.

– Richard Dawkins och Christopher Hitchens (en amerikansk-brittisk journalist och författare, reds. anm.) står för extrem dogmatism. De vägrar att ta meningsmotståndare på allvar, säger Alister McGrath, professor i teologi vid King´s College i London.

Och faktum är att Dawkins och den nyligen avlidne Hitchens har tänt en sådan glöd hos sina anhängare att deras korståg mot religion kan liknas vid religiös iver. McGrath berättar att han talat med en sympatisör till New Atheists som "betraktade Dawkins som en ofelbar påve”.

Vördnaden inför Dawkins bland hardcore-följare fortlever, trots en del kontroverser på sistone, exempelvis i samband med att han tog avstånd från en brittisk tidning för att den anställde en muslimsk skribent. Den kände brittiska tv-profilen Melvyn Bragg, som själv inte sätter sin fot i kyrkan, kritiserade nyligen New Atheists och konstaterade att ”det som ändrats på sistone är den ovilja och okunnighet som har blivit en del av ateisternas argumentation, som den förs av Dawkins”.

Detta gör att mer moderata ateister som Scott Aikin, professor i filosofi vid Vanderbilt University, hamnar i ett svårt läge.

– Jag gillar Richard Dawkins. Jag döljer inte min ateism, och det beror i hög grad på Dawkins exempel. Men med det sagt så är han inte perfekt, säger han.

– Jag tycker att han alltför ofta bekräftar de religiösas fördomar om ateister. Han och många andra ateister har alldeles för bråttom med att svara på argument som talar för Guds existens.

Faktum är att medan religionerna lever vidare så verkar Dawkins variant av ateism vara på väg att tappa popularitet. Den möts av skepsis inte bara från troende, utan även från agnostiker.

Som kolumnisten Andrew Brown skrev i tidningen The Guardian:

”Medan mer lyckade clowner trycker tårtor i ansiktet på sina fiender är Dawkins teknik att trycka sitt eget ansikte i tårtan - upprepade gånger.”

ELISABETH BRAW

Gudlös kyrka anklagas vara ny religion

”The Sunday Assembly” – Söndagssamlingen – heter en rörelse som startade i blygsam skala 2012 med träffar en gång i månaden i en avsakraliserad kyrka i en chic Londonförort.

Grundare var komikerna Sanderson Jones och Pippa Evans och meningen med evenemangen var att kombinera värmen i sammankomsten med profan underhållning, allsång och livsbejakande föreläsningar.

Ryktet spred sig och Söndagssamlingen blev en gemenskap med aktiva deltagare, som inspirerades av mantrat ”lev bättre, hjälp till mer, undra mer”.

Den lokala förvaltningen tog snart tillbaka sin lokal, men gruppen lät sig inte avskräckas utan hittade nya hem runt om i London, Storbritannien och även utomlands när nya, ivriga anhängare grundade sina egna lokalavdelningar.

Under de senaste två månaderna har anslutna Söndagssamlingar öppnat i 22 städer i fem länder.

Grundarna förnekar att deras idéer har blivit till ännu en religion: de säger att de bara vill tillhandahålla det sociala nav som saknas i många gudlösa samhällen. ”Vi föddes ur ingenting, och kommer att försvinna i ingenting. Låt oss njuta av det tillsammans”, lyder det första av deras tio ”budord”.

Nu hävdar rörelsen att den är ”den snabbast växande kyrkan i världen” med en ”tillväxt på 3 000 procent” det senaste året. Jones och Evans har tillbringat en stor del av 2013 på turné – från USA:s bibelbälte till Australiens vildmark – för att öka räckvidden ytterligare.

Rörelsen saknar inte kritiker och de två komikerna har ofta fått utstå spott och spe i traditionellt religiösa områden, men nu är konceptet etablerat.

KIERON MONKS

Tror varken på spöken – eller Gud

”Det finns en massa saker jag inte tror på, däribland Gud.” Det säger Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna, som med sina omkring 5 500 medlemmar argumenterar för sekulär humanism, där ateism är en beståndsdel.

Sekulärhumanismen utgår från att världen är naturlig snarare än övernaturlig, och styrs av naturlagar och inte av gudar, magi eller liknande.

– Ateismen är en följd av det, liksom uppfattningen att det inte finns spöken.

Humanisterna menar att trosfriheten ska vara total, men att samhället måste sätta gränser för hur man får praktisera den tron och vilka konsekvenser detta får ha.

Christer Sturmark tycker sig se en ökad polarisering, där visserligen fundamentalistiska, religiösa riktningar vinner mark, men där även den humanistiska rörelsen gör det, som opinionsbildare för sekulär etik.

– Vi finns representerade i Europaparlamentet, vi är med i FN-institutioner och sedan 2011 ska man även läsa om sekulär humanism i den svenska grundskolan, vilket är en stor framgång för oss.

ANDERS GÖRANSSON

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro