ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Återanvänd den energi du förbrukar

metro · 16 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är mitt inne i ett omvälvande miljötänk. Vi ska spara på resurserna. Vad händer med tekniken om vi nu ska börja ransonera elen? Uppfinningar som ”one laptop per child” med datorer som drivs med en vev eller en pedal för att generera ström, är kanske inte bara för barn i utvecklingsländerna. Hur skulle den tekniska utvecklingen förändras för oss som är storkonsumenter av el? Skulle nyskapandet av nya energikällor ta fart på riktigt eller skulle samhället återgå som det var för 100 år sedan?

Hur skulle vi börja se på tekniken? I dag finns det solceller som man kan sätta på hustaken för att få värme och el. Enligt uppgift så finns det inte tillräckligt material för att producera solceller till alla hushåll. Vi har vindkraftverk men där finns det motståndare som tycker att kraftverken är fula. Google har sin blackle sida som är svart och sparar energi. Det finns ett gym i HongKong som tar tillvara på den energin som genereras av dem som tränar och omvandlar den till el. No sweat No light. Det är en lysande uppfinning. Tänk så mycket energi vi människor genererar i olika situationer som kan tranformeras till förbrukbar elektricitet. Tänk alla populära stegräknare som skulle kunna bunkra energin som man förbrukar när man är ute och går. När man spelar tennis eller boxas på Wii så skapar rörelserna på så vis samtidigt el till hela konsollen. Mobiltelefonen laddas genom att man skakar den. Konstnären Kelly Dobson har gjort en matmixer som man interagerar med genom sin röst. Istället för att trycka på en knapp ska man själv låta för att få den att mixa. För att vi ska kunna börja förändra vår energiförbrukning måste vårt beteende förändras. Vi måste lära känna våra tekniska ägodelar, veta hur de fungerar och kunna påverka dem. Se dem som en egen levande enhet men som lever i symbios med oss. Individen, miljön, tekniken och våra prylar blir ett självslutet system. Vi måste bli producenter av vår egen elförsörjning, inte bara passiva konsumenter som förbrukar. Vi återuppfinner oss själva som delaktiga ur en miljöaspekt.

Det var inte så länge sedan symaskinerna drevs av en pedal som man trampade på för att få nålen att sy. Hon kanske inte var ute och cyklade, den gamla kvinnan som la ner musen på golvet och började trampa när hon första gången skulle använda en dator. Snart sitter vi på kaféerna och vevar på våra laptops.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro