ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Återförenade GES: "Efter den här sommaren är det finito"

Natalie Demirian · 6 Jul 2018
Uppdaterad 6 Jul 2018
Anders Glenmark, 64 år, Niklas Strömstedt, 59 år, och Tomas "Orup" Eriksson, 59 år.

Anders Glenmark, 64 år, Niklas Strömstedt, 59 år, och Tomas "Orup" Eriksson, 59 år. Foto: Karin Törnblom


Det råder fotbollsfeber i Sverige efter landslagets succé. Något som genast för tankarna till VM 1994 och När vi gräver guld i USA”. Nu ska GES ut på sommarturné för första gången på 15 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Glenmark, Tomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt hade egentligen inga planer på att återförenas som GES. Men i fjol tackade de plötsligt ja till spelningar.

Niklas Strömstedt beskriver det hela som en tvåstegsraket.

– Vi var på Skansen när Orup hade sin Allsångs-timme och fick vara med på slutet och spela två låtar. Då hade vi inte spelat ihop på 13 år och det var så kul. Efter det fick vi en förfrågan om vi ville göra två spelningar i Borgholm på Öland. Vi har sagt nej i så många år, men sedan kom vi fram till att vi inte är så unga längre, så hur många chanser har vi egentligen att säga ja? Det slutade med att det blev sex spelningar på Öland och vi kände att det inte redan kan vara slut. Då föddes tanken att vi kanske skulle ta och åka ut på turné i sommar.

Ni gör det här bara för att det är kul?

– Ja, det är inte så att vi ska fortsätta med GES senare och släppa ett nytt album. Det är för att det är kul och det är ju det vi jobbar med, det är vårt levebröd, men när man kan kombinera det med något som är så här givande så är det naturligtvis det bästa utav alla världar, säger Orup.

Turnén är redan en publiksuccé, hade ni förväntat er det?

– Innan Borgholm förra sommaren hade vi inte förväntat oss det, men vi fick en aning att det skulle kunna gå rätt bra efter de konserterna. Men att vi skulle ha sålt så här många biljetter redan nu och sålt ut så pass många ställen, det trodde vi kanske inte. Men vi hoppades förstås, säger Orup.

Mattias Johansson/Maddoc Photography
Mattias Johansson/Maddoc Photography

Vilken publik tror ni kommer till spelningarna?

– Vi trodde förra gången att det bara skulle komma folk i vår generation, men vi upptäckte att det också var en massa folk i 30-35 årsåldern. Då kom vi på att de var drygt sju år gamla när första skivan kom och att det kanske var den första skivan de fick, men att de aldrig hann se oss live då, säger Niklas Strömstedt.

Vad kommer ni att bjuda på?

– Vi kommer att spela nästan alla GES-låtar som finns och dessutom kör vi en hel del sololåtar också, så det blir verkligen en matig och lång konsert, säger Anders Glenmark.

Vilken låt är roligast att framföra?

– ”Hon är min”, säger Orup och Anders Glenmark.– ”Människor som vi”, säger Niklas Strömstedt.

Men det blir ingen nyskriven musik alltså, varför inte?

– Allt det här bygger på att vi ska skapa en nostalgikväll för oss och för publiken. Vi har så mycket låtar att vi tycker det är svårt och kanske till och med lite dumt med nytt. Dessutom skulle det signalera att vi ska jobba vidare som grupp och få en fortsättning, och det ska vi ju inte. Efter den här sommaren är det finito, då lägger vi det på hyllan igen, säger Anders Glenmark.

I stort sett alla grupper jag har intervjuat som tillfälligt återförenats har sagt att det är sista gången. Men så kommer det en återförening till.

– Ja, du har helt rätt i den observationen. Jag kan säga som så att om vi någon gång ställer oss på scen igen efter den här sommaren så kommer det att bli om många, många, många år, säger Anders Glenmark.

Hur många gånger har ni blivit erbjudna att göra en ny VM-låt?

– Det händer då och då, även för andra lag än fotbollslandslaget, som till exempel handbollslandslaget. Det vore klumpigt av oss att försöka matcha ”När vi gräver guld i USA”, risken är ju att vi inte når upp i närheten av de höjderna, säger Orup.Vilket är ert bästa minne ihop?

– Stunden i Rålambshovsparken när fotbollslaget hade kommit hem 1994. Det är ett minne för livet, säger Niklas Strömstedt och får medhåll av de andra.

Har ni varit ovänner någon gång?

– Vi pratade om det tidigare, jag kan inte påminna mig att vi någon gång varit riktigt osams så att vi funderat på att skiljas åt helt eller så. Men det är klart att vi har haft olika uppfattningar om saker, säger Niklas Strömstedt.

– Det var när vi var unga och dumma, säger Orup.

Slutligen, beskriv varandra med tre ord!

– Orup är envis, arg och begåvad, Niklas är muskulös, påläst och talangfull, säger Anders Glenmark.

– Anders är snygg, vankig, det betyder att man går omkring i cirklar, och skånsk. Jag vill säga ett fjärde ord också; extremmusikalisk. Niklas är ännu snyggare, intelligent och knäopererad, säger Orup.

– Anders är dagdrömmande, konstnärlig och lång. Orup är spontan, ihärdig och snygg, säger Niklas Strömstedt.

pil
GES turnéplan sommaren 2018:

11 juli – Rättvik, Dalhalla12 juli – Rättvik, Dalhalla13 juli – Rättvik, Dalhalla14 juli – Vadstena, Slottet19 juli – Borgholm, Slottsruinen20 juli – Falkenberg, Stortorget21 juli – Lysekil, Pinneviken26 juli – Malmö, Mölleplatsen27 juli – Båstad, Tennisstadion28 juli – Båstad, Tennisstadion31 juli – Gotland, Burgsvik2 augusti – Karlstad, Mariebergsskogen3 augusti – Göteborg, Bananpiren4 augusti – Kirstianstad, Ovesholms slott10 augusti – Järvsö, Stenegård11 augusti – Höga Kusten, Skuleberget12 augusti – Höga Kusten, Skuleberget16 augusti – Skövde, Boulognerskogen17 augusti – Eskilstuna, Sundbyholms slott18 augusti – Örebro, Brunnsparken24 augusti – Uppsala, Botaniska trädgården25 augusti – Stockholm, Skansen26 augusti – Stockholm, Skansen

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro